29.07.2023 | 18:17
Яростта срещу съда заради скандала с обезобразеното момиче ескалира
В понеделник ще има шествия в цялата страна в подкрепа на пострадалата

Скандалът около действията на съда и прокуратурата по случая с жестокото обезобразеното от маниак момиче се разраства. В социалните мрежи вече има призиви да се протестира пред домовете на две от съдийките в Стара Загора, едната от които е взела решението да пусне на свобода маниака. Разпространяват се и списъци на всички съдии и прокурори в града с гневни коментари.

В понеделник от 18 часа се организират мирни шествия в подкрепа на пострадалата в цялата страна. Инициативата тръгна от Стара Загора, където се разигра трагедията. Шествията ще тръгват от местните съдебни палати в знак на протест срещу съдиите, пуснали на свобода маниака.

В Стара Загора инициативата бе подкрепена от кмета Живко Тодоров, който призова съгражданите си да се включат в шествието. „Пълна подкрепа за пострадалото момиче! Крайно време е като общество да се противопоставим на насилието и агресията, които ни заобикалят. Липса на възпитание, култура, морал, криворазбран национализъм! Стига толкова! Като граждани трябва да покажем, че между нас няма място за подобни прояви! Призовавам всички старозагорци в понеделник в 18 ч. да изразим своята позиция“, написа той във „Фейсбук“. Тодоров определи решението на съда като скандално.

В петък стана ясно, че Окръжният съд в Стара Загора е пуснал без мярка за неотклонение Г.Г., който е обвинен, че е нападнал и нарязал с макетно ножче 18-годишната Д.М. Мотивът на магистратите е, че експертизата по делото показва, че момичето е получило лека телесна повреда. Това престъпление не се преследва от прокуратурата, а от самия пострадал. За тези т.нар. престъпления от частен характер не се предвижда възможност обвиненият да бъде задържан под стража или да му бъде наложена каквато и да е мярка за неотклонение, обяснява съдът.

Момичето е нападнато и нарязано с макетно ножче от приятеля си в края на юни. Нарязани са ръцете, краката и гърдите ѝ, а лекарите са направили над 400 шева на порезните рани. Носът на момичето е счупен, а насилникът е обръснал с машинка и цялата ѝ коса. По време на нападението той е бил с маска и ръкавици. Жертвата обаче го е разпознала по усмивката и дрехите.

Собствениците на заведението, където е работил маниакът, написаха във Фейсбук, че се надяват на справедлива присъда. „Насилието никога не е решение и се надяваме системата да проработи достатъчно добре, за да видим адекватно решение и присъда“, пише в позицията им.

Министърът на правосъдието Атанас Славов призова за пълно и обективно разследване на случая с обезобразеното момиче. В профила си във Фейсбук той написа: „За пореден път ставаме свидетели на потресаващ случай на жестокост към жена, която е нечовешки малтретирана от своя приятел. Има редица фактори, които следва да бъдат отчетени при разглеждането на казуса – уязвимостта и младостта на жертвата, обществената опасност на извършителя, характера и жестокостта на извършеното престъпление. Затова призовавам независимите разследващи органи да проведат пълно, обективно и задълбочено разследване на обстоятелствата, като се използва целият инструментариум на закона, за да защитят невинната жертва и обществения интерес. За съжаление трябва да отчетем и факта, че представителите на някои политически сили не подкрепиха пълния законодателен пакет от мерки за превенция, предвиден в Закона за защита от домашното насилие, използвайки популистки лозунги и насаждайки страхове. Насилието, основано на пола, не трябва да среща институционалната неангажираност и политическа злоупотреба с проблема“.

Прокуратурата пък съобщи, че районният прокурор на Стара Загора днес е наредил с разследването срещу Г.Г. да се занимава екип от наблюдаващи прокурори, които да ускорят делото. Това се случва месец след престъплението, но само ден след като медиите разпространиха информация за бруталния случай. „Констатирано е, че се касае за случай, който разкрива фактическа и правна сложност и висока степен на обществена опасност на деянието“, казва прокуратурата в съобщението си.

От него се разбира, че едва сега са дадени указания за разпит на допълнителни свидетели и за изготвяне на комплексна съдебномедицинска експертиза с участие на три вещи лица – лекари от различни области на медицината, които ще освидетелстват допълнително жертвата и ще изготвят заключението си в най-кратък срок.

Когато експертизата е готова, прокурорският екип ще прецени адекватната мярка за неотклонение спрямо извършителя. Каквото и да прецени екипът обаче, без съдебна санкция никой не може да бъде държан в ареста повече от 72 часа.

„При наличие на постъпили сигнали и за други деяния, касаещи противозаконни прояви на Г.Г., по тях ще започне незабавно разследване“, завършва съобщението. Очаква се утре прокуратурата и МВР да дадат брифинг по темата.

Според различни публикации Г.Г. е бил осъден на пробация в началото на годината след споразумение с Районната прокуратура в Стара Загора, одобрено от съда. „Сега“ откри в съдебните регистри споразумение с подсъдим със същите инициали, но то не е качено на сайта на съда, както изисква законът.о

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране