06.04.2015 | 19:10
Задължително изучаване на майчин език няма да има
Турски език, цигански и други, говорими от малцинствата у нас, няма да се преподават в училище

Турски език, цигански и други, говорими от малцинствата у нас, няма да се изучават в училище. Комисията по образованието и науката отхвърли предложението на ДПС за задължително изучаване на малцинствен език, съобщи Валери Жаблянов.

По думите му „против“ искането на ДПС за задължително изучаване на майчин език са гласували всички останали парламентарни групи. „България не е подписвала Конвенцията за малцинствените езици, нещо повече – нямаме подписан международен документ, който да ни задължава да въвеждаме задължително изучаване на малцинствен език“, коментира Жаблянов, цитиран от пресцентъра на БСП.

По думите на червения депутат едно е да се изучава малцинствен език, за да се съхрани идентичността, да се общува свободно на него, но така предложеният текст говори по-скоро за конструиране на малцинство по пътя на изучаване на майчин език. „Българската конституция не предвижда наличието на малцинства и поради това връзката между изучаването на майчин език от конкретно малцинство е некоректно“, добави той.

Предложението на ДПС е начин за промяна на етническия код, коментира Стоян Мирчев, цитиран от пресцентъра на БСП. Той попита кой определя кой е част от една или друга малцинствена група в България. Според него свързването на малцинствените групи с майчиния език е недвусмислена схема за промяна на самосъзнанието на българите. Той даде като пример мюслюманите цигани в България, се посочва още в съобщението.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране