27.01.2018 | 0:01
Заев и Ципрас разблокираха евроинтеграцията на Македония
Скопие маха името "Александър Велики" от столичното летище

Крайно време е да се реши спорът за името, Република Македония няма никакви териториални претенции към своя съсед Гърция. Това заяви македонският министър-председател Зоран Заев на съвместна пресконференция с гръцкия си колега Алексис Ципрас след ключовата тричасова среща в Давос.

„Като премиери ще работим за разрешаването на дългогодишния спор за името, който продължава повече от 25 години. Крайно време е да се вземе решение, защото то е важно за нашите евроатлантически перспективи“. Заев посочи, че мнозинството от жителите на двете страни искат да имат добри отношения помежду си. „Искаме да сме партньори в ЕС и НАТО, да бъдем рамо до рамо и да си помагаме в тежки моменти“, каза македонският премиер.

„Крайното решение трябва да бъде приемливо и за двете страни. Решението трябва да бъде в защита на националната идентичност и идентичността на нашите народи“, заяви Заев. „Нашето правителство ще промени имената на летището и магистралата, която ще се нарича „Приятелство“, за да „демонстрира на практика, че сме твърдо решени да намерим решение на спора с Гърция за името на Македония“, подчерта още Заев. „Нямаме никакви териториални аспирации към нашия съсед“, подчерта Заев, обръщайки се към Ципрас. От своя страна Гърция ще покаже своята добра воля и ще ни позволи да продължим нашето сътрудничество с ЕС и другите международни организации, добави македонският премиер.

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас изрази задоволство от първата среща с македонския си колега, която е първата среща между премиерите на двете страни от седем години. Според Ципрас тази среща е отворила нови перспективи за в бъдеще.  „Искаме да установим нашите двустранни отношения на солидни основи. Трябва да се борим срещу иредентизма във всяка форма. Трябва да намерим решение на всички открити проблеми. Трябва да намерим взаимно приемливо решение и ние се съгласихме, че процесът трябва да се проведе в ООН. Съгласихме се с министър-председателя (Заев), че мерките за доверие трябва да бъдат засилени“, подчерта Ципрас. Според него срещата е отворила нови перспективи за в бъдеще.

Срещата между премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас е добра новина, заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан за ключовите разговори на двамата балкански премиери в Давос. „Срещата между Заев и Ципрас е смела, държавническа и визионерска. Решаването на въпроса за името, който се влачи от много време, е добра новина за двете държави, за Балканите и Европа“, каза Хан.

В същото време най-голямата гръцка опозиционна партия разкритикува премиера Алексис Ципрас след неговата среща със Зоран Заев. От „Нова демокрация“ обвиняват Ципрас, че не е водил преговорите, опирайки се на гръцките интереси. „Задължително условие за решаване на проблема между Гърция и Република Македония е преразглеждането на Конституцията на последната и премахването оттам на ирединтистките позиции. „Това е ключовото условие, за което нито Ципрас, нито Заев споменаха. Ясно е, че Ципрас не може да води преговорите, изхождайки от гръцките интереси“, казва се в становище на партията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране