22.05.2017 | 0:01
Зам.-министър иска изключване на системите при мозъчна смърт след отказ от донорство
Това е изнудване на роднините на хора, изпаднали в мозъчна смърт

Незабавно изключване на животоподдържащите системи, ако близките на пациент в мозъчна смърт откажат да дарят органите му. Такава идея лансира новият заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, съобщава Нова тв.

Според Ненков практиката е популярна в цяла Европа, но у нас не е регламентирана със закон. Зам.-министърът смята, че такава законова промяна би увеличила донорите два пъти.

В момента нуждаещите с от трансплантация в България 1123 души. Отказ от донорство са заяви 2784 българи. Страната ни е на едно от последните места по донори, защото най-често близките на починалия отказват да дарят органите.

Предложението предизвика реакции от пациентските организации заради поставянето на такъв ултиматум. В писмо до медиите те определиха евентуалната промяна в закона като „изнудване на близките на пациентите, изпаднали в мозъчна смърт“.

„Това трябва да бъде вътрешно решение на близките. За това трябва да се говори с деликатност, а не да бъде ултимативно поставянето на това условие“, коментира Пенка Георгиева от пациентски организации „Заедно с теб“. Промяната в мисленето на хората отнема години, обяснява д-р Марияна Симеонова от Агенцията по трансплантации. Тя даде пример с това, че в Испания този процес е отнел 20 години.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране