13.03.2024 | 22:41
Заплахата от “Магнитски” 3 е надвиснала над Борисов и избори няма да има
Политиците ни достатъчно добре разбраха новината, че до края на месеца ще се публикува нов списък, и ще има правителство, коментира Михаил Константинов

Няма да има предсрочни парламентарни избори, а правителство. Политиците ни достатъчно добре разбраха новината от 8 март, че до края на месеца ще има нов списък “Магнитски” 3. Това мнение изрази Михаил Константинов в интервю пред БНР.  Според него е нормално преговорите за правителство да се водят на тъмно и ще успеят да се договорят.

“Това, че преговорите се водят на тъмно, не е недостатък, така се преговаря по цял свят. Съобщава се, когато има резултат. Политическите преговори не са цирк и ако това се е правило досега, е фарс и цирк. Преговорите трябва да се водят на тъмно с цялата отговорност”, коментира бившият зам.-председател на ЦИК и бивш директор на “Информационни системи”. Той е категоричен, че “избори няма да има, защото това се определя не от българските политици и народа, а от геополитическата обстановка в света и Европа”.

“След избори евроатлантическото мнозинство от 160 души в НС ще се редуцира на 120. Избори е ясно, че няма да има. В допълнение ще добавя, че на 8 март тази година основният финансов разузнавач на департамента в България каза, че до края на месеца ще се публикува поредният списък “Магнитски” 3. А дали ще се публикува, зависи как се държат българските политици. Недвусмислено предупреждение, което много добре беше разбрано от политиците”, разтълкува Константинов.

Той обясни, че обещаният списък “Магнитски” 3 виси като меч над родните политици. “Това е деликатна ситуация, защото има смисъл, докато виси, до момента, в който падне, ще излязат извън контрол. Заплахата е по-страшна от изпълнението, защото докато заплашвате, контролирате, а като я изпълните, става неконтролируем. Българските политици не са български обекти, а по-скоро чужди субекти”, коментира Константинов.

Според него ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще се договорят и изведе аргументи за това си твърдение. “Става въпрос за просто нещо — за властта, те си делят властта в основните форми — правителството, но то е временно. Дори и да имате много свои министри, утре може да не са ваши. А регулаторите? Там мандатите са от 5 години нагоре и своите хора никой не може да ги пипне. Те са по-ценни, защото са по-траен актив, като стока, която не може да се развали. В този смисъл е важно кои са членове на регулаторите, но никой не говори, че тези хора трябва да са най-добрите специалисти в тази област”, коментира Константинов.

Бившият зам.-председател на ЦИК призна, че не знае дали спряганите за смяна министри – Асен Василев, Тодор Тагарев и Димитър Илиев, са препъникамък, “но натискът отвън е достатъчно силен”. Той е категоричен, че в НС не е възможна друга конфигурация, тъй като, ако двете партии не се разберат, те няма да подкрепя кабинет на трета партия, а и ДПС също. “Или отиваме на кабинет с първия мандат, или избори”, обясни опциите Михаил Константинов.

2 коментара

  1. Сами каза:

    сме си виновни, че се оставихме да ни натресат такъв старши началник…

  2. "Разтопените мечове" на Дали каза:

    Какъв меч, Пеевски като е включен – та какво от това? Прокуратурата интересува ли се? Не! За Баци който не е разбрал, че е за затвора, значи не е от тука! Доколко е законно едно такова изнудване от страна на по-старшия партньор? Понеже това е точно изнудване. Прокуратурата интересува ли се? Не! И за какво ще се разберат мафиотите? Как да делят милиардите. А за народа – дръжки. Прокуратурата интересува ли се? Не!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране