08.01.2018 | 0:01
Защо не биваше да допускаме самоубийството на Росен Ангелов. Съчувствам на органите на МВР
Допусната беше безпрецедентна гласност за всяка крачка на криминалистите, заради което никога няма да узнаем пълната истина

Издирваният за шесторното убийство – едно от най-тежките престъпления в демократичната история на България, Росен Ангелов, се е самоубил с един куршум в главата. Тази новина буквално взриви информационното пространство по-рано днес. Така най-голямото криминално престъпление в държавата за последните 20 години, буквално изтрило от лицето на земята цяла фамилия, ще остане завинаги неразкрито. В догадки, в съмнения и недостатъчно доверие в институциите, отговорни то да се разкрие напълно.

Всички чакахме отговори на жизненоважните въпроси „защо“ и „как“, а не само „кой“.

Защо се стигна дотук?

Защото от самото начало на разследването се създаде ненужна паника, която роди всевъзможни версии за мотивите на убиеца или убийците, както и разминаващи се с цели денонощия актови сцени от престъплението. До медиите стигаше информация от напълно нелогично самоубийство до вероятност за участване в глобална мрежа за източване на ДДС. От противопоставящите се една на друга версии, дори и за датата и часа на престъплението, в първите два дни нямаше заподозрян и де факто работата на полицията се крепеше на догадки за това колко дни преднина пред тях има убиецът.

Много „помогна“ изтичането на информация, че тялото на Кети е намерено. Изключително „важно“ бе и полицията услужливо да съобщи на медиите къде точно и кога ще се извършват спецакциите по издирването на заподозрения Росен Ангелов.

Защо Росен посегна на себе си?

Едва ли разкаял се, заради необуздания гняв и ревност спрямо Кети. Такъв човек трудно ще реши, че е дошъл неговия час, освен ако не е убеден, че текат последните часове от живота му. С помощта на медиите, които можеха да помогнат на МВР и съдебната власт в продължение на 8 години преди това да го издирят, за да бъде натикан в затвора, тия дни бе извършено нещо недопустимо за ролята на журналистите. Защото медиите не бяха търсени преди това, а във фаталните дни, когато към тях не биваше да тече информация. Горският човек, благодарение не на медиите, а на МВР е разполагал във всичките тия години с повечето от удобствата на модерния свят – телевизия, интернет, смартфон… Той е следял целия информационен поток и е бил наясно, че цяла България е по петите му – издирват го военни, кучета, хеликоптери и дори извънземни…

Неадекватните действия на МВР по непрекъснатото и регулярно оповестяване на информация за хода на разследването доведоха до най-малко очаквания и нежелан развой – убиецът да се самопогуби със същия пистолет, с който уби 6 човека, а истината за фаталната нощ никога да не излезе в детайли пред обществото.

Този път медиите не са виновни.

Тяхната роля е да информират населението обективно и основно върху базата на данни от официалните институции при подобна екстремална ситуация.

Личното ми мнение е, че Държавата, в старанието си да покаже на своите партньори от Евросъюза, че стъпват на сигурна територия за предстоящото Европредседателство, този път просто се издъни. 

„Целта ни беше да притиснем убиеца, да обезопасим района, да претърсим дом по дом“. Това е цитат от извънредния брифинг на Младен Маринов – главният секретар на МВР, след като се разбра, че Росен се е самоубил. В тона на Маринов нямаше и доза вина за това, че са допуснали самоубийството.

Утре и може би в продължение на още седмица ще се наложи компетентните органи да обясняват, че са си свършили работата ювелирно и изнесената информация е вярна. Но трудно ще им вярват тези, които тази вечер и цяла нощ ще четат фейковете, разпространявани от анонимни щабове, противници на истинската държавност. Между другото, анонимният сигнал, в който се говори, че убиецът е син на големец от ГЕРБ в Нови Искър, пристигна и в редакцията на Флагман.БГ, появи се и като коментар със странно IP под една от статиите ни.

От него Флагман.БГ няма да направи новина за своите читатели.

Но с това едва ли ще допринесем особено за връщането на доверието към МВР, което в идващите дни ще пада, за въпиющо липсващия професионализъм у новите и очевидно неподготвени кадри в системата, изискваща физическа издръжливост, търпение, висок интелект и житейски опит.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране