13.03.2024 | 22:53
Адвокатът на Нотариуса дарявал пари на БСП
Велимир Атанасов е разследван за аферите на Мартин Божанов

Велимир Атанасов редовно е дарявал пари на БСП. Бившият съдия и адвокат стана известен покрай разстрела на Мартин Божанов-Нотариуса. Той го защитава по няколко дела, съдружници са в няколко фирми и заедно са консултирали „Инвестбанк“ на Петя Славова по съдебни дела.

Велимир Атанасов е един от разследваните заедно с Нотариуса в месеците преди убийството на последния. За последно Велимир Атанасов и Божанов бяха свързани с изнудване на гръцки бизнесмени за апетитен терен в София.

Имената на Нотариуса и Велимир Атанасов се свързват с влияние в съдебната система, бизнеса и политиката. Адвокатът явно е привърженик на червените идеи, защото не е член на БСП, но въпреки това е дарявал суми за партията по времето, когато бяха опозиция при управлението на ГЕРБ, показва проучване на „Филтър“. Списъците на дарителите са публични и се съхраняват в Сметната палата, където се декларират всяка година.

През 2019 година Велимир Атанасов дарява сумата от 700 лева на БСП. Тогава тя още е втора парламентарна сила след ГЕРБ и е опозиция в парламента. Все още няма нови политически проекти на хоризонта, които се появиха през 2021 година. По това време БСП е единствената алтернатива на властта. Дарението на Велимир Атанасов е за Градския съвет на партията. Деклариран е и произход на средствата – хонорари.

Следващата 2020 г. Велимир Атанасов вече дава много повече за червената идея – 4985 лева. По това време той вече работи активно с Мартин Нотариуса. Тогава са делата на „Инвестбанк“ срещу фамилията на Борислав Манджуков по спора за 10 милиона, както и процесът, по който е заплашена съдия Владислава Цариградска.

Крупната сума, дарена от адвоката на Нотариуса за БСП, личи в списъка на хората, които са бръкнали в джоба си за БСП. Лидерът на партията тогава и сега Корнелия Нинова например е дала скромните за огромните й възможности 1000 лева – 5 пъти по-малко от човека на Нотариуса. Заместникът й Георги Свиленски се е разделил със същата сума от личните си средства. Още толкова е дала и мултимилионерката Весела Лечева – тогава депутат, а сега човек от обкръжението на Румен Радев.
След 2020 г. Велимир Атанасов не е дарявал пари на БСП. Източниците ни на „Позитано“ 20 не знаят каква е причината, но са категорични, че всичко с даренията му е прозрачно, а самият той не е партиен функционер.

След убийството на Мартин Божанов-Нотариуса и скандалите с влиянието му върху Темида в БСП също са направили свое проучване по темата. Имало висши функционери, които са го виждали, но никой не изплюл камъчето, че е работил заедно с него. В неофициални разговори някои признали, че Нотариуса е бил на много ниско ниво в съдебния октопод.

1 коментар

  1. Къде каза:

    е написано, че се забранява да се даряват пари на БСП и е нарушение на закона?? Ами напишете го. за да стане ясно на всички какви са вашите закони.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране