19.07.2017 | 7:29
Българи, жертви на потопа в Гърция: Не можем да си тръгнем!
Десетки българи бедстват в гръцки къмпинги и туристически селища край Халкидики
Десетки българи бедстват в гръцки къмпинги и туристически селища край Халкидики, след като районът беше залят от невиждан потоп.  Над 180 литра на квадратен метър се изляха там за повече от 18 часа. Хората разказват, че от 50-60 години не помнят такова бедствие. Евакуирани са къмпингът „Каламици“ и пристанището Порто Куфо. Община Ситония е поискала да се обяви бедствено положение. Туристи масово напускат курортите.

Най-тежко е положението край Каламици, Торони и Талата. Плажовете на втория ръкав буквално бяха залети от пороите. Дъждът вече спря, а ситуацията постепенно се нормализира, но последствията са много сериозни. Наводнени са постройки, каравани, палатки, отнесени са автомобили, пропаднали са пътища.

Когато бурята връхлита, хората се опитват да спасят багажа, себе си и автомобилите си. Магдалена Тошева, сестра й и семействата им виждат как водата нахлува в караваната им и тя застрашително надвисва над пропаст.

„Много се изплаших, много беше страшно. Адът се изля от небето. Водата стигаше над кръста на места. Колите бяха залети до горе. Искаме да си тръгнем, но не можем. Колата е ето там, пълна с вода и не се знае кога ще си тръгнем оттук“, разказа пред bTV жената.

Георги Мичев, който е в Гърция с компания от 20-ина приятели допълни, че улиците са се превърнали в реки, а в къмпинга е имало палатки, хладилници и предмети, които са плували. Младежите се свързали с Генералното консулство в Солун, чиито представители отишли на място, за да им помогнат с документите за застрахователите.

Консулството ни в Солун има готовност да окаже помощ и на други наши сънародници. До този момент към мисията ни за съдействие са се обърнали двама наши сънародници, понесли материални щети и загубили документи вследствие на наводненията. Български граждани, които желаят да получат актуална информация за обстановката могат да го направят на : 0030 2310 829 210; 0030 2310 869 510; 0030 2310 869 520.

Гръцката Пътна помощ взема по 300 евро до българската граница. Затова туристите търсят други варианти, включително от Сандански и от София. Над 50 са обажданията от наши сънародници, пострадали в Гърция, на телефоните на Пътна помощ на СБА.

„Повече от 80 на сто търсят помощ до София, а това е много голямо разстояние – 450 километра, трябва да се свържат със застраховател. От мястото, където е наводнението, Каламици, до София е почти 1000 лева“, допълват от Съюза на българските автомобилисти.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране