27.08.2015 | 0:01
Биг Бен не е в час
Най-прочутият часовник бие 6-7 секунди преди точния час, прекъсва емисиите на BBC

Най-прочутият часовник в света вече не е в час и обърква живота в Лондон, съобщи парижкият в. „Монд“. От две седмици Биг Бен бие 6-7 секунди преди точния час, като прекъсва по този начин емисиите на радио Би Би Си, които използват директно сигнала му.

Часовникарите в Уестминстър са мобилизирани да го поправят, но още не могат да открият къде е повредата. Според говорител на британския парламент, върху чиято кула е поставен часовникът, специалисти търсят причината в промяна на атмосферното налягане, в температурата, в смазването на зъбните колела.

Часовникарят Стивън Джагс обяснява пред лондонския в. „Гардиън“, че „това е механичен, а не цифров електронен часовник, който се нуждае от много грижи и обич“. Настройването на 156-годишния часовник става по традиционен начин – като се добавят или махат миниатюрни тежести. Това са старинни монети от едно пени – при добавяне часовникът забързва, а при отнемане се забавя.

Тази операция е бавна и работниците всеки ден трябва да изкачват 334-те стъпала на Кулата Елизабет, за да променят по мъничко тежестта. При нормална работа те му правят профилактично обслужване три пъти в седмицата, но сега по думите им Биг Бен е станал твърде темпераментен и е повишил и тяхното темпо.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране