06.03.2024 | 10:42
Доган иска още 35 декара от Росенец
Областният управител на Бургас обжалва, тъй като в границите на имота попада и морето

Дружеството „Стрейтлайн“ ЕАД, което е проектант на летния сарай на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, е поискало да бъде вписано като съсобственик в държавен терен в лесопарк „Росенец“ с площ малко над 35 дка. Това съобщиха от Областната администрация в Бургас. Става дума за имот, който представлява дълга ивица, минаваща непосредствено покрай морето и която опира точно до т.нар. Догансарай.

Дружеството, което е на архитекта на сарая Калин Тихолов, е бивш собственик на два съседни поземлени имота с площ съответно 3775 кв.м. и 4397 кв.м., посочват още от управата.

Областният управител на Бургас Пламен Янев обаче обжалва това искане за вписване на 35-те декара, тъй като в границите на имота попадат площи от морското дъно и морската акватория, които по закон са публична държавна собственост и върху тях дружеството не би могло да придобие собственост. Освен това областната управа твърди, че „действащата кадастрална карта очевидно не отразява коректно границата на морския бряг“.

В държавния имот също така е реализирано и строителство без одобрени строителни книжа и разрешения – триетажна масивна сграда, както и монолитно изградена подпорна стена, завършваща с метална защитна ограда. Височината на стената е около 6,50 м и гранични с морския бряг. Функцията й е за стабилизиране и брегоукрепване на двата частни имоти, понастоящем собственост на Хермес Солар ООД, твърди още областната управа.

Оттам добавят, че при изграждането на подпорната стена, същата обаче не е позиционирана правилно и е изпълнена в съседния държавен имот, като при извършване на проверка от компетентните органи не е установено наличие на регистрирано активно свлачище или силна ерозия на морския бряг, което да налага изпълнението на укрепителната стена.

Пред БТА Пламен Янчев посочва, че поради абразивни процеси е нужно ново заснемане на границите на терена. Спор има и около процедурата по събарянето на установеното незаконно строителство в част от терена. „Ние сме възразили срещу това желание на дружеството пред Агенцията по кадастъра. През годините държавата не е защитила интересите си в района на Росенец, така че очаквам една дълга съдебна процедура по този казус“, каза той.

Спорът на областната управа и фирмите около Доган за незаконните постройки продължават. „През годините държавата не е защитила интересите си в района на Росенец, така че очаквам една дълга съдебна процедура по този казус“, коментира още Янев.

Летния сарай на Доган стана скандално известен през 2020 г., когато с гумена лодка до плажа пред него стигна председателят на „Демократична България“ Христо Иванов, който имаше сблъсък с охранители от НСО. Последва вълна от протести в цялата страна, чийто успех бе включването на плажа в кадастралната карта като плаж държавна обществена собственост. Преди това той беше земеделска земя.

Освен полусъборената двуетажна постройка още две сгради бяха констатирани като незаконни – едно малко бунгало, което се използва от охраната, и 3-етажна постройка. Областната управа обяви обществена поръчка за избор на изпълнител, който трябваше да ги събори, но нямаше желаещи. После се намериха двама желаещи, но така и не става ясно какво е направено.

Отделно Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) откри нарушения и в удължаването на кейовата стена на пристанището.

Откриха и незаконни постройки около сараите и в лесопарка.

1 коментар

  1. хахаха каза:

    Ами Христо Иванов с дебелия гъЗ дето му се виждаше цепката на плажа на Росенец и си късаше ризата че Доган е бандит сега му разрешава да вземе декарите?
    Ебаси и подлогите

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране