29.01.2024 | 10:53
Фирмата на Асен Василев осъдена за неплатена фактура по ремонта на „Чаталджа“
Марио Сотиров е ползван за подставено лице в „СТВ Консълтинг“ и през 2013 година, когато Василев става министър за първи път

Скандалът с офиса на „Продължаваме промяната“ на столичната ул. „Чаталджа“ избухна със серия от симулативни сделки. Фирма на Асен Василев купува сградата, разделят я на отделни имоти, евтин апартамент там купува Даниел Лорер. После цялата сграда е изкупена в пъти по-скъпо от фирмата на Светослава Арнаудова, която доскоро беше монополист в продажбата на винетки и посредник между шофьорите и държавата. Всичко това се случва заради запор от 5 милиона лева, който гражданин на САЩ е наложил върху активите на фирмата на Асен Василев, а тя е подала заявление за фалит.

Всъщност дружеството „СТВ Консълтинг“ е основано от сегашния финансов министър. В началото той е управител и собственик. През май 2021 година е назначен за министър в първия служебен кабинет на Румен Радев. По закон той няма право да се занимава с частен бизнес. Тогава прехвърля тази фирма, но и други на подставено лице. По същия начин действат много други министри и депутати пред последните 30 години, от които „Продължаваме промяната“ доскоро се разграничаваше. Подставеното лице на Асен Василев е приближеният му Марио Сотиров.

За Марио Сотиров се знае малко. Живял е в Ню Йорк, а на профилната му снимка във Фейсбук доскоро грееха надписът и логото на „Продължаваме промяната“. Точно под негово „ръководство“ „СТВ Консълтинг“ сключва съмнителните сделки, но не е тайна, че всичко става с разпореждането на основния играч, който е министър и съпредседател на втората по големина партия в сглобката.

Всъщност Марио Сотиров е ползван за подставено лице в „СТВ Консълтинг“ и през 2013 година, когато Асен Василев става министър за първи път. На 18 март Асен Василев му прехвърля дяловете си и управлението на фирмата, а на 30 август, когато вече е приключил с министерстването, Марио Василев му връща дружеството обратно. Поема го отново на 13 май 2021 година, когато „СТВ Консълтинг“ вече е собственик на сградата на ул. „Чаталджа“, купена 2 г. по-рано от „Арко Ирис“. След това идват и странните сделки с Даниел Лорер и Мис Винетка.

Фирмата на Асен Василев, още с неговите имена в партидата, купува сградата с банков кредит за 2,6 милиона лева. Около 800 хиляди лева от парите са заделени за луксозен ремонт. Той се случва през 2020 година. „СТВ Консълтинг“ сключва договори с няколко фирми, а една от тях по-късно осъжда дружеството за неизплатени фактури, показа ексклузивна информация на „Филтър“ от Софийския градски съд. Става дума за търговско дело 320 от 2021 година, по което столичната компания „Виа Билд“ ООД завежда иск и „СТВ Консълтинг“ е осъдена за 27 500 лева плюс лихви, както и 2453 лева разноски по делото.

Всичко започва с договор между „СТВ Консълтинг“ и „Виа Билд“ за изграждане на окачена каменна фасада на офиса. Подписан е лично от Асен Василев като управител и собственик през септември 2020 г., когато е само бизнесмен. „СТВ Консълтинг“ превежда авансово 36 хиляди лева на изпълнителя на работата, за да започват работа. На 7 декември каменната фасада е готова, а „Виа Билд“ издава още една фактура за работата си. Тя е на стойност 27 476 лева. „СТВ Консълтинг“ на Асен Василев обаче не плаща, въпреки че е приела обекта без забележки. Не помагат и разговорите между представители на фирмата. На 2 март 2021 година „Виа Билд“ внася иск в Софийския градски съд заради дължимите й пари. Но 11 дни по-късно, на 13 март, Асен Василев прехвърля фирмата на Марио Сотиров, защото вече е ясно, че ще бъде служебен министър на финансите. Делото започва през април 2021 година. Още в първото заседание съдия Милена Богданова дава на страните време, за да постигнат спогодба и така да спестят съдебни такси. „СТВ Консълтинг“ не се отзовава. Дори не депозира отговор на иска, нито изпраща представител на делото. На следващото заседание – 25 май, Асен Василев вече е служебен министър. На тази дата фирмата, която е прехвърлил на Марио Сотиров, е осъдена да плати фактурата за изработката на каменната фасада, и то с лихвите плюс съдебните разноски на ужилената строителна компания. Тази история остава скрита в бурните времена след масовите протести и началото на т.нар. промяна. Под формалното ръководство на Марио Сотиров след осъдителното решение се случва и продажбата на апартамента с личен асансьор на Даниел Лорер и съпругата му (началник на кабинета на Асен Василев по това време), а след това и сделките с „Интелигентни трафик системи“ на Станислава Арнаудова за цялата сграда в пакет, на нереално високи цени, каквито не могат да се намерят за подобни имоти в София.

Къде в скандала е Кирил Петков?

Тепърва прокуратурата и КПКОНПИ ще разследват има ли престъпление в сделката, както и конфликт на интереси заради договора на „Интелигентни трафик системи“ с АПИ за продажбата на винетки. Скандалът разтресе сглобката, но и редиците на „Продължаваме промяната“. Както „Филтър“ разкри, лагерът около Кирил Петков и приближените му от „Демократична България“ внесоха проект на закон за ограничаване на комисионата за продажба на винетки до 3%, а не 7%, както е сега. Според наши източници в парламента крилото на Петков подозира това на Василев и Лорер в тайни договорки с фирми и лобизъм срещу облагодетелстване, което не е споделено с всички в партията.

Подставеното лице Марио Сотиров наследява от Асен Василев и друга компания – „Пробитас“. Прехвърлянето на дяловете и управлението става на 13 май 2021 година – ден след като Василев стъпва в Министерството на финансите. Компанията се занимава с широк спектър дейности – производство, внос, износ, инвестиции, посредничество в страната и чужбина, но няма подадени отчети пред търговския регистър. Иначе има и две други компании, с които развива бизнес и които нямат документална следа към Асен Василев. В тях е партньор с не по-малко мистериозната Божанка Гьошева. Асен Василев, Марио Сотиров и братът на Гьошева – Станислав, са състуденти. През 2009 година основават компанията „Лесно“, която има офиси в София, Ню Йорк и Филаделфия. Финансирани са от фонд в Дания, който обаче ги хваща в нарушения и придобива компанията. След това Асен Василев основава друга подобна в офшорна зона, а партньорът му го обвинява в кражба на код за софтуер, който продал на китайци. Скандалът от 2021 година заглъхна.

При влизането си в голямата политика Асен Василев е прехвърлял фирми и на други свои приятели като бизнес дамата Ралица Хофщетер, която се занимава с кинопродукция, но Марио Сотиров остава най-довереното му лице. Той управлява и компаниите му „СТВ Холдингс“ и „СТВ България“. Всички са регистрирани на ул. „Чаталджа“ №3, където е прословутата сграда на „Продължаваме промяната“, сега собственост на Светослава Арнаудова – Мис Винетка.

От луксозния ремонт насам, заради който компанията на Асен Василев е осъдена за неплатена фактура, той живее там, независимо чия собственост е сградата и имотите в нея – на Марио Сотиров или на Светослава Арнаудова. Там партийците от „Продължаваме промяната“ си организират срещи с политически партньори и бизнесмени. Сградата предлага много удобства като сауна и фитнес, които са на постоянно разположение на Асен Василев и Даниел Лорер. А Кирил Петков все по-рядко ходел там и предпочитал да посещава офисите на „Демократична България“, говори се усилено в собствената му партия.

1 коментар

  1. СДС каза:

    Никой не обръща внимание на мъжа на „кралицата на винетките“. Това е фамизният Боби /Борис/ Марков, който дойде от нищото и без да е член на СДС стана зам. председател. Той предаде СДС на Бочко, Шиши и Цветан Василев. Срещу паре. Сега годишно отчислява за ГИРП поне по десетина милки.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране