01.06.2018 | 9:29
Иванчева пъпчаса, „Младост“ с нов кмет

Обвинената за подкуп кметица на столичния район „Младост” Десислава Иванчева се оплака, че заради лошата хигиена в ареста са й излезли пъпки. Това стана в залата на Апелативния специализиран наказателен съд (АСпНС), който трябваше да реши като втора инстанция дали Иванчева и задържаната с нея зам.-кметица Биляна Петрова да бъдат отстранени от длъжност, докато трае наказателното дело.

Състав на Специализирания наказателен съд на 23 май вече постанови отстраняването им, но и двете обжалваха. Докато обвиняемите се оплакваха пред медиите, на заседание на „Московска” 33 Столичният общински съвет избра за временен кмет на район „Младост” един от заместниците на Иванчева – архитект Румен Русев.

„За” него гласуваха 33-ма общинари, нито един „против”, а 19 посочиха „въздържал се”. За Петър Кърджилов, който доскоро бе пиар на Иванчева, но вече е зам.-кмет, само един съветник даде „за”. Малко преди избора му се разбра, че работещите в два отдела са поискали от СОС да избере Русев, тъй като само той можел да се пребори с хаоса, създаден при управлението на Иванчева.

През това време обвиняемата кметица крещеше пред представителите на медиите в съдебната зала, че „няма такава държава и такова правосъдие”. Още преди да влезе зад решетките Десислава Иванчева е имала сериозен проблем с акнето по лицето. Пред журналистите тя обяви, че кмет на ”Младост” трябва да е Петър Кърджилов, защото бил най-близък до идеите й против застрояването, които така и не бяха реализирани.

Относно Румен Русев Иванчева каза, че е подписала от ареста заповедта за освобождаването му и ако някой има нещо против, може да я оспорва в Административния съд, който да я отмени. Задържаната кметица не е уволнила правомерно Русев, тъй като в деня на заповедта, 21 май, тя се е водела в платен годишен отпуск. Иванчева излезе в него след като бе арестувана.

Относно назначението на Кърджилов за заместник-кмет, то е подписано от в момента ръководещия района Владимир Клисуров и затова то се води легитимно. По време на заседанието магистратите от АСпНС решиха да дадат час и половина на двете обвиняеми да се запознаят с новопостъпили явни и секретни материали по делото. Когато времето изтече Иванчева и Петрова поискаха още, тъй като чак сега имали възможност да прочетат повечето от папките. Затова съдиите решиха да отложат заседанието за вторник, като в трите работни дни дотогава кметицата на „Младост” и заместничката й ще бъдат довеждани от ареста в деловодството на съда, където от 9 до 17 ч ще четат материалите. Иванчева поиска да стисне ръцете на съдиите но те й отговориха, че просто си гледат работата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране