23.07.2016 | 0:43
Извънредно положение в Мюнхен (видео)
Загиналите са вече 9, точният брой на ранените не е ясен след стрелба на няколко места в града

Вече 9 са жертвите на стрелбата, която откриха въоръжени лица в мол „Олимпия“ в Мюнхен, Германия, съобщи представител на полицията за в. „Зюддойче Цайтунг“. Има съмнение, че едно от телата е на един от нападателите. Броят на ранените все още не може да бъде установен с точност, съобщава още изданието. В града е обявено извънредно положение.

Стрелбата е започнала около 19 ч. бг време пред „Макдоналдс“. Впоследствие – има сигнали и за стрелба в други точки на града. Потвърдена е за стрелба на Рис щрасе и Ханауер щрасе, но и двете са в близост до мола. Градският транспорт е спрян, а централната гара е евакуирана. В града е обявено извънредно положение. Засега няма данни за пострадали българи, съобщи МВнР.

Мюнхенската полиция обяви атаката за терористичен акт. Неин говорител подчерта, че засега няма доказателства за връзка с Ислямска държава. Много очевидци казват, че един от нападателите е говорел немски без акцент, крещял е „Аз съм германец. Израснъл съм тук“ и е ругаел „турците“.

В момeнта се провежда полицейска операция на мястото. Гражданите на Мюнхен са помолени да не излизат от домовете си. Все още не са ясни подробности.  Според полицията стрелците са трима, но според баварските официални власти в мола може би е имало само 1 стрелец.

Чехия и Австрия усилиха контрола по границата с Германия. Целият медицински персонал на болниците и клиниките на Мюнхен е бил извънредно привикан на работа по заповед на местните власти, предаде ТАСС, позовавайки се на местни медии. Тази мярка е била взета във връзка с възможното постъпване на голямо количество пострадали в резултата на стрелбата в търговския център.

„Тагесшпигел“ съобщи, че един от главните пропагандни канали на радикалната групировка „Ислямска държава“ е съобщил, че групировката е отпразнувала нападението в баварската столица. „Цяла Европа е под нашия тероризъм“, се казва в разпространеното съобщение.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране