14.02.2024 | 11:03
Нотариуса е имал интерес към активи на КТБ и Брендо
В ДАНС има много информация за този човек, обяви Николай Стайков от АКФ

Разстреляният Мартин Божанов и неговата група за влияние в магистратурата са имали особен интерес към активите на фалиралата КТБ и на осъдения за наркотици и пране на пари в три държави – Италия, България и Румъния, но неоткриваем за всички полиции по света Евелин Банев- Брендо.

Това се разбра от участие на разследващият журналист и съосновател Антикорупционния фонд Николай Стайков в Би Ти Ви. Стайков, който единствен е правил интервю с Божанов, беше изслушан във вторник от Висшия съдебен съвет (ВСС) по случая с показно убития мъж с прозвището Нотариуса.

„Ние като организация сме взели решение, че от нас няма да излизат никакви списъци. Това, с което може да помогнем, е с насока на институциите за проверка в ДАНС и полицията, и в това да бъдат анализирани и одитирани няколко решения и казуси“, каза Николай Стайков в сряда от телеизионния екран. Веднага след това той обяви, че са дали като казуси, в които е имало намеса на Божанов, точно делата за КТБ и за Брендо. Стайков натърти на няколко пъти, че става дума за дела, свързани с активи на фалиралата банка и активи от конфискувано от Евелин Банев имущество.

От думите на Стайков не стана ясно дали се разполага с данни групата на Божанов да се е добрала до активи на банката и Брендо, но бе поставен въпроса дали е имало повлияни съдийски решения и разпореждания в тази посока.

„В ДАНС има много информация за Мартин Божанов-Нотаируса. Информацията, която имат полицията, ДАНС и прокуратурата, трябва да бъде събрана и анализирана, за да се види кой, къде, на какъв етап му е помагал. Защото това е една организирана, израснала в годините, схемата за влияние в прокуратурата, която е достигнала постепенно до най-високите нива“, заяви още Стайков.

По думите на журналиста Нотариуса е влизал свободно в Специализирания съд, а от записи на google street view е видно, че е бил охраняван от полицейски коли. Тази коли са охранявали клуба SS на ул. „22 септември“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране