06.11.2017 | 12:32
Новият министър на здравеопазването няма да е лекар
Бойко Борисов вече е решил кой ще наследи проф. Николай Петров, пази го в тайна до петък

Новият здравен министър няма да е лекар. Премиерът Бойко Борисов вече е решил кой ще е наследи подалия оставка проф. Николай Петров, но ще пази името му в тайна до петък. „Имам човек. На 10 ноември ще го вкараме в парламента, първо да мине бюджетът“, коментира министър-председателят в събота.

Според запознати, здравен министър № 7 на Борисов няма да е лекар. Номиниран този път ще бъде финансист, издават приближени до премиера. От шестимата, оглавявали МЗ в трите мандата на Бойко Борисов, петима бяха медици, като само Десислава Атанасова беше юрист. Така че избор извън докторските среди няма да е нещо съвсем ново.

Лекарите вече усилено коментират кой ли ще е загадъчният финансист. Набеден №1 е „бащата“ на валутния борд у нас Красимир Ангарски, който в момента оглавява гражданско сдружение от девет столични болници. Малко е вероятно Ангарски да е изборът на Борисов. Заподозрян №2 е бюджетарят на държавата – Кирил Ананиев, който е зам.-финансов министър и председател на Надзорния съвет на здравната каса. Няма логика премиерът да се лиши от един от най-добрите финансисти и да го жертва, назначавайки го за здравен министър, още повече, че в момента Ананиев на практика има повече власт в сектора, управлявайки парите на НЗОК.

„Ще има голяма изненада, няма да е нито един от двамата“, издават от ГЕРБ. От партията се надяват, че с назначаването на външен за системата човек, той ще е равно отдалечен от всички лобита в здравеопазването.

„Новият министър трябва да бъде лекар“, коментира обаче д-р Христо Мазнейков, собственик на болница „Св. София“ и зам.-председател на Сдружението на частните болници. По думите му в противен случай съсловието няма да го приеме. Според него, наследникът на проф. Николай Петров трябва да бъде консенсусна фигура, която всички медицински съсловия приемат.  „Освен да бъде лекар, той трябва да бъде и мениджър. Никой от нас не бяга от реформи, ние знаем, че трябват реформи”, добави д-р Мазнейков, цитиран от БТВ.

Все пак до петък е възможно премиерът Борисов да промени решението си, но все по-нищожни изглеждат шансовете на досега спряганите д-р Мирослав Ненков, д-р Петър Москов, доц. Костадин Ангелов и проф. Генчо Начев да оглавят МЗ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране