07.02.2024 | 20:28
Обирът на годината: Мошеници откраднаха $25 млн. от фирма с deepfake видео
Финансист си мислел, че говори с шефа си

Това е обирът на годината. Измамниците отмъкнаха над 25 милиона долара от мултинационален бизнес, като са използвали авангардна технология за дълбоко фалшифициране на видео в реално време, за да убедят служител в отдела за задължения на фирмата, че е валидирал правилно заявка за плащане, изпратена му преди това по имейл, предава dnes.bg.

Според полицията в Хонконг финансистът (чиято самоличност полицията не разкрива) е получил искане по имейл за изплащане на 200 милиона хонконгски долара (еквивалентно на приблизително 25,6 милиона щатски долара по време на кражбата и в момента). Той обаче е бил наясно с фишинг измами и е бил подозрителен, че искането от финансовия директор на фирмата за изплащане на плащане от 25 милиона долара е измамно.

Тъй като финансовият директор е базиран в Обединеното кралство и е нямало начин служител в Хонконг да поиска лично от негор да потвърди заявката. Затова той настоял за видеообаждане, с което да се увери, че искането за плащане е законно.

Всъщност трябва да се отбележи, че много фирми по света са инструктирали служителите да направят точно това, което е направил гореспоменатия служител – тоест да поискат видеообаждане за потвърждение – ако са изправени пред подобни обстоятелства.

Престъпниците обаче са били изключително умели и добре подготвени. Те организирали видеоконферентен разговор със служителя, по време на който служителят „видял и чул“ множество колеги. Но това всъщност били хора, генерирани от AI deepfakes. След като „говорил с тях“, че искането за плащане е легитимно, служителят останал доволен, че всичко е съвсем наред. Той издал поисканото плащане.

Измамният характер на искането и фактът, че компанията (която полицията все още не е назовала) току-що е загубила над 25 милиона долара, бил открит едва след като служителят по-късно споменал за плащането на оперативния персонал в централата на компанията.

Старши началник на полицията, барон Чан Шун-чинг, отбеляза, че докато служителят е мислил, че е на „видеоконференция с много хора“ , в действителност „се оказло, че всички са били фалшиви“.

Често е трудно за нас, човешките същества, да приемем, че вече не можем да правим разлика между хора и имитатори. Това е особено вярно, когато става въпрос за родители и деца: никой родител не иска да повярва, че измамник може успешно да ги подмами да повярват, че тяхното дете вика за помощ. Реалността обаче е, че изкуственият интелект (AI) е достигнал точката, в която никой човек не е имунизиран срещу подобни форми на измама. За тези, които все още не вярват, че могат да бъдат измамени от deepfakes – моментът да се събудите е сега.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране