04.03.2024 | 20:44
Обрат във времето: Връхлитат ни студ, дъжд и сняг
Валежите ще са придружени от силни пориви на вятъра

Запазват се прогнозите за очаквани снеговалежи по планините към началото на следващата седмица. Според ECMWF и GFS се очаква преминаването на средиземноморски циклон към 5-6 март, като синоптичната обстановка в Северозападния и Централния Предбалкан ще се усложни, предупреждават синоптиците от Метео Балканс.

Очакват се валежи от сняг и силни ветрове по проходите. Според последните анализи на Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF) и GFS, под влияние на преминаваш през Балканите средиземноморски циклони, в периода между 04-06 март над полуострова ще се създаде значителна валежна обстановка от дъжд и сняг. Гръмотевични бури и силни ветрове се очакват над Гърция и Егейско море.

В 9 области на страната е обявен жълт код за обилни валежи.

Предупреждението е в сила за областите Бургас, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Благоевград.

Времето в България:

През нощта срещу вторник (05.03.), от югозапад на североизток облачността ще започне да се увеличава и в Западна и Южна България ще започнат нови валежи от дъжд.

През деня във вторник валежите ще обхванат цялата страна, като в планинските райони те ще преминат в сняг.

Синоптичната обстановка до края на деня в вторник и през нощта срещу сряда в цялата страна ще се влошава.

Валежите ще са придружени от силни пориви на вятъра, а с понижението на температурите до вечерта по високите западни полета дъждът ще се примесва със сняг.

Ще се образува и снежна покривка, която на места ще надмине 5-6 см.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране