28.02.2018 | 0:01
Покрай Гинка и ЧЕЗ се развоня и кочината на Борисов и Пеевски с „Булгартабак”
БСП били получили досиетата на "приватизациите на прехода". И какво от това?

Случаят със съмнителната сделка между ЧЕЗ и фирмата на доскоро неизвестната Гинка Върбакова може да разрови и други скандални истории, свързани с приватизации. Като например тази с „Булгартабак”, която се извърши при правителството „Борисов 1”. Компанията бе пласирана по задкулисен начин на лица, както изглежда, свързани с ДПС и с депутата Делян Пеевски.

От БСП обявиха гръмко, че поискали досиетата на „приватизациите на прехода” и че ги били получили. Лидерът на партията Корнелия Нинова каза на пресконференция: „Спомняте си, че скоро си говорихме за преглед на прехода, за грабежа на прехода, за приватизациите на прехода. ГЕРБ го поискаха и ГЕРБ се отказаха, но ние не се отказахме. И тогава поисках от всички български институции досиетата на приватизацията на прехода и ги получих. Ето това е досието на приватизацията на ЧЕЗ, което съм получила официално от български институции.”

След това Нинова заяви, че дава документите, свързани с ЧЕЗ, на прокуратурата. След въпрос на „Флагман” дали в „досието ЧЕЗ” са открити лица, свързани с Бойко Борисов, като например т. нар. Митко Каратиста, лидерката на БСП отговори, че документите касаят само покупко-продажбата на електроразпределителното дружество.

„Червените” поискаха парламентарна анкетна комисия да се занимае с казуса „ЧЕЗ”. Те щели да сезират и прокуратурата. „Флагман” попита и дали в БСП са получили досието „Булгартабак” и дали следва да се предприемат някакви мерки по този случай, след като държавата е продала дружеството на неясен собственик. Корнелия Нинова отговори: „Да, поискали сме досието на „Булгартабак”, на „Кремиковци”, на БТК и т.н. Отговорът за „Булгартабак”, доколкото си спомням, е – тъй като вече има трето заинтересовано лице, на което е прехвърлено, трябва да му се иска неговото съгласие. Това не е само за „Булгартабак” отговор. Подобен е и за други дружества. Трябва да се иска съгласие на лицето, на което е прехвърлена собствеността, за да ни дадат отговор по цялото досие. Ще го намеря точното писмо и ще ви го дам, да го видите.”

Името на лицето, от което ще се иска съгласие, не го пишело в отговора на агенцията по приватизация. Нинова не отговори какви мерки смятат да предприемат по-нататък по случая „Булгартабак”. За БСП темата „Пеевски” е табу с някои много малки изключения като Румен Овчаров или Александър Симов.

Лидерката на БСП дори влезе в съглашение със задкулисието за някои ключови гласувания – като например за избора на членовете на Висшия съдебен съвет. На път е да стори това и за антикорупционния орган. Затова и покрай темата „Булгартабак” Нинова минава доста заобиколно. Любопитно е обаче докъде ще стигне президентът Румен Радев, след като преди дни той за първи път зададе въпроси за задкулисните връзки между Пеевски и Бойко Борисов. Днес държавният глава каза след репортерски въпрос, че може и да свика Консултативния съвет за национална сигурност по темата „ЧЕЗ”.

Политиците обаче дължат отговор и за приватизацията на „Булгартабак” и захранването по тъмен начин с капитали на задкулисни играчи, които започнаха опасно да превземат изцяло държавните институции и медиите. И да превръщат България във все по-мръсна свинска кочина.

Лъчезар Лисицов

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране