17.03.2024 | 21:01
Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ се провалиха, отиваме на избори
Кирил Петков и Асен Василев са отказали договорени квоти за министри на ГЕРБ

България отива на предсрочни избори, тъй като преговорите на ГЕРБ и ПП-ДБ за съставяне на правителство са пропаднали. Разговорите са приключили преди малко, а до минути неуспехът трябва да бъде обявен официално.

Цял ден в неделя са се водили преговори по вариантите за съставяне на ново правителство. Първоначално, ПП-ДБ са отказали договорени до момента квоти за министри на ГЕРБ и всякаква възможност партията на Бойко Борисов да има повече от едно министерско кресло.

След това е било отказано и подписването на коалиционно споразумение, като през цялото време ПП-ДБ са настоявали да се говори само и единствено за регулаторите. При обсъждането на имена за министри от ГЕРБ предложенията са били атакувани персонално. Финално от партията на Бойко Борисов предложили да не се договаря в момента ново правителство или споразумение, а да се извърши първоначално договорената ротация – Мария Габриел става премиер, а Николай Денков – вицепремиер. И това е било отказано, съобщава 24 часа.

Една от червените линии на ПП-ДБ неочаквано се оказа БСП. Хората на Борисов настояваха да се забранят всякакви плаващи мнозинства с антиевропейски партии като БСП и „Възраждане“. Кирил Петков обаче твърдо е защитавал позицията, че БСП трябва да е допустим партньор.

„Още от самото начало на преговорите се включихме добронамерено и конструктивно. Не говорехме през медиите. Още след първия кръг преговори стана ясно, че имаме общи точки с ПП-ДБ, но имаме и различия. За нас България има нужда от стабилност, но тя трябва да се гради на общи принципи, което означава пълен мандат и равнопоставеност в управлението“, каза Мария Габриел.

„Стигнахме и до момента, в който поставихме нашето споразумение. Нека го кажа – спорове за регулатори, съдебна реформа, борба с корупцията ние нямаме. Имаме фундаментално различие по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор“, каза Габриел.

Тя разказа, че по време на разговорите е чула „много епитети“, но не е обиждала колегите си. Чула е и фразата, че случващото се ще има отражение върху кариерата ѝ, включително и извън България.

„За нас спорът се води за това че първата политическа партия трябва да бъде равнопоставена в управлението. Поставихме рамка, предложихме приоритети, състав на правителство да е ясно кой носи отговорност за какво“, каза още Габриел.

Финално от партията на Бойко Борисов предложили да не се договаря в момента ново правителство или споразумение, а да се извърши първоначално договорената ротация – Мария Габриел става премиер, а Николай Денков – вицепремиер. И това е било отказано.

Бившият социален министър Деница Сачева, която е част от преговорния екип бе разочарована от начина, по който са протекли разговорите и обяви, че по-скоро отиваме на нови избори.

„Няма как да се твърди, че ГЕРБ-СДС трябва да бъде гумен печат на реформите и не иска по никакъв начин ние да бъдем включени в управлението. Използвахме времето, в което да се говори за състава на Министерски съвет и разбрахме, че колегите от ПП-ДБ не са готови да поделят властта. Те не са готови и да пуснат властта. Те искат да притежават цялата власт на всяка цена.“, обяви Сачева.

Ние не работим за пазарна демокрация, ние искаме споделена отговорност, каза още Сачева. „Не сме казали, че трябва да са точно пет, шест или осем министри. Във всички министерства трябва да има хора от двете коалиции и трябва да има споделена отговорност, която трябва да бъде достойна“.

Колегите от ПП-ДБ стигнаха дотам, че смятат, че може ГЕРБ да участва на равни начала в управлението на страната едва, след като минат и тези 9 месеца и ние докажем, че сме годни за управление, заяви Теменужка Петкова.

„Тези хора трябва да разберат, че няма как да тестват ГЕРБ, така че да ни се поставят такива изисквания и да тестват ГЕРБ това трябва да е ясно на всички, че няма как да се случи“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране