07.10.2016 | 1:19
Русия: Няма сделка за ООН
За първи заместник-генерален секретар се спряга Ирина Бокова

Русия не е сключвала никакви тайни сделки в хода на изборите за нов генерален секретар на ООН, увери днес постоянният представител на страната в световната организация Виталий Чуркин, цитиран от ТАСС.

По-рано през деня Съветът за сигурност на ООН официално предложи за поста Антониу Гутериш, като препоръча бившия португалски премиер на Общото събрание на ООН. Очаква се то да избере Гутериш следващата седмица с петгодишен мандат, който ще започне на 1 януари, пише БТА. „Само Гутериш може да отговори“ на въпроса кой трябва да стане първи заместник-генерален секретар на ООН, заяви лаконично Чуркин.

Faktor.bg има информация от дипломати, че за поста все по-често се спряга името на Ирина Бокова. Което би означавало, че Русия все пак е направила някаква сделка. Така щял да се спази ротационният принцип за избор на кандидат от Източна Европа на висока позиция в ООН.
През последната седмица в централата на ООН бе широко обсъждана появила се информация, че Русия се е съгласила да приеме бившия върховен комисар на световната организация за бежанците в замяна на поста заместник-генерален секретар по политическите въпроси, който е заеман от американеца Джефри Фелтман, отбелязва ТАСС. Китай на свой ред, според същите тези слухове, може да получи длъжността заместник-генерален секретар за миротворческите операции, която традиционна е заемана от французин.

„В хода на дискусиите с различни кандидати, включително с Гутериш, ние проявихме заинтересованост към по-широко представителство във висшите ешелони на секретариата и това не е тайна“, отбеляза руският постоянен представител в ООН. „Вече говорихме публично за това от известно време, но не е имало никакви сделки под масата“, подчерта той и допълни, че не са задавали никакви преки въпроси, нито са се давали каквито и да било обещания.

В момента постът е заеман от шведа Ян Елиасон.

Руският постоянен представител в ООН призна, че страната му се е озовала в „доста сложно положение“ в процеса на избиране на новия генерален секретар на световната организация. Искахме постът да бъде зает от представител на Източна Европа и той да бъде жена, припомни Чуркин. „В същото време трябва да отчетем факта, че имаше и други силни кандидати, и… ние не сме обещавали да блокираме всички, които не са от Източна Европа“, отбеляза той. Чуркин допълни, че за тази „праволинейна и честна позиция“ на Русия са й признателни както от Източна Европа, така и отвъд нейните предели.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране