09.03.2024 | 11:58
Следят брата на Пепи Еврото
Издирваният Петьо Петров е бил както в Турция, така и в Сърбия, но остава загадка защо не е заловен досега, въпреки че е обявен за международно издирване

Братът на изчезналия лобист в съдебната власт Пепи Еврото – Емил Петров, е висш прокурор и 2 служби за сигурност следят всяка негова стъпка, научи „Филтър“ от разследващи за любопитния сюжет, който остава скрит от публичното пространство. Петьо Петров, по-известен като Пепи Еврото, избяга от страната на 1 юни миналата година. Според МВР е жив и се крие в съседна държава. По информация на вестника  Еврото е бил както в Турция, така и в Сърбия, но остава загадка защо не е заловен досега, въпреки че е обявен за международно издирване.

„Няма как да е в Румъния и Гърция. Това са държави от Европейския съюз. Има имоти в Истанбул, но и добри контакти в Сърбия. Често ходеше там“, разкрива пред „Филтър“ източник от съдебната система, който е работил с бившия следовател и са били в добри отношения до последно. Според него в случая с издирването на Пепи Еврото има много любопитни неща, които не може да сподели, но намекна, че не е случайно забавянето на ареста му.

„Цветан Василев избяга от страната през юли 2014 година. Два месеца по-късно го арестуваха в Белград и оттогава съдът отказва да го екстрадира. Митьо Очите избяга в Турция през 2017 година и два дни по-късно го хванаха в хотел. Екстрадираха го бързо. От Петьо няма следа вече 10 месеца. Няма как да се крие по-успешно от Цветан Василев и Митьо Очите. Контролират го в чужбина“, убеден е източникът на „Филтър“. Петьо Петров е един от висшите магистрати, които са имали дебитни карти от КТБ до рухването на банката, въпреки че не е предлагала такава услуга за физически лица. Това става ясно от документи по делото. Той е бил един от следователите, които е трябвало да работят по източването на банката, но заради връзката си с Цветан Василев си е подал отвод. След това разследването се води от тогавашната му колежка Илиана Кирилова, която днес е ръководител на Софийската градска прокуратура.

Има поне две индикации, че Петьо Еврото е жив. През октомври миналата година, няколко месеца след бягството си, Пепи Еврото изпрати сигнал до Лаура Кьовеши за шефката на българската европрокуратура Теодора Георгиева. В писмото си той твърди, че Георгиева е вземала подкупи от него. Малко преди това детето на Пепи Еврото и бившата му съпруга Любена мистериозно се върна при нея. Петров напусна страната заедно с малчугана. МВР обаче не обясни как е станало това, без да го открият. По информация на „Филтър“ това се е случило контролирано, но в рамките на оперативна комбинация, с която се очаква информация за контактите на бившия следовател.

От години се носят легенди за влиянието на Пепи Еврото в храма на Темида и връзките му със съдии и прокурори. С един от тях обаче официално е седял на една маса и са си ходили на гости редовно, без да го крият. Това е брат му Емил Петров, който от 24 години насам катери стълбата в йерархията на прокуратурата. Днес той е заместник апелативен прокурор на София, което означава, че контролира актовете на колегите си от ключовата градска прокуратура, районната, но и окръжните във Видин, Монтана, Враца, Благоевград, Кюстендил и Перник. Няколко години прокурор Емил Петров беше командирован във вече закритата специализирана прокуратура, която също е сочена за завладяна от Пепи Еврото. Там избухна скандалът с откраднатото злато за милиони на фамилията на Илия Златанов. Той се оплака на Антикорупционния фонд и така излезе наяве ресторанта „Осемте джуджета“, откъдето Еврото дирижирал съдебни процеси и разследвания.

Пепи Еврото е комуникирал с брат си и с други негови близки през интернет приложения, докато го издирват, научи „Филтър“. От разговорите между братята разследващите чакат информация, която да разплете още повече порочните обвързаности в съдебната система. Те станаха тема номер 1 в държавата след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса на 31 януари. В миналото Нотариуса е бил част от схемата на Еврото, но се разделят през 2022 година покрай трусовете в политиката и прокуратурата. Тогава и съпругата на Пепи Еврото го напуска, а Божанов я печели на своя страна. Продава й апартамент и взема част от компроматите, които Пепи Еврото е трупал дълги години. Конфликтът между двамата е една от версиите за убийството на Божанов.

Според всички юристи обаче Еврото е бил много по-влиятелен, а мрежата му – по-развита. При това не само в съдебната система. В последните месеци тече и операция по заличаване на следите за контактите му с много магистрати и полицаи, както и по издирването на компроматите, които е съхранявал от срещите си с тях.

Шефът на столичното следствие Петьо Петров напусна съдебната власт без наказание през 2015 година, въпреки че искаха да го уволнят дисциплинарно заради делото срещу съдията Петър Сантиров, бившия военен министър Николай Цонев и екссекретаря на Финансовото министерство Тенчо Попов. Те бяха показно арестувани от Цветан Цветанов с обвинение за подкуп, а основният свидетел срещу тях се оказа… Пепи Еврото. По това време нашият герой все още е действащ следовател. В съда става ясно, че Петров ги е провокирал към даване на подкуп и беше разпоредено разследване срещу него, което не се случи. След това той стана адвокат и отвори прословутия ресторант „Осемте джуджета“. Това става по времето на Сотир Цацаров като главен прокурор, но най-мащабната дейност Еврото разви при наследника му Иван Гешев. Свидетели го свързват и с настоящия изпълняващ функциите на обвинител номер едно Борислав Сарафов, който беше заместник и на Цацаров, и на Гешев.

Бившият следовател е обвиняем за задигнатото злато на Златанови

Петьо Петров стана клиент на прокуратурата като обвиняем по две дела от май 2023 година насам. Това се случи малко преди смяната на Гешев. След дълги години бездействие районната прокуратура започна да разследва Пепи Еврото за тайни записи, които е правил на магистрати и за изнудването на жертвите. Точно по него се появи името на Сарафаов като посетител в „Осемте джуджета“. Разследването обаче се оказа с пороци, от Градската прокуратура го иззеха и го прекратиха. След това обаче публикуваха постановлението. Според прокурор, пожелал анонимност, разкриването на документа е доказателство, че Сарафов не се притеснява за противозаконни действия от негова страна.

Другото дело, по което Пепи Еврото става обвиняем, е за откраднатото злато от Илия Златанов. Разследването беше активирано по времето на Сарафов през август. Тогава освен Еврото бяха обвинени прокурор Дилян Деянов и Любена Петрова. Ценностите са били иззети от Златанови като веществено доказателство по делото срещу тях за пране на пари, но се оказват в багажника на Любена. Това се случва през 2019 година, когато Еврото и Нотариуса действат заедно. Точно по това дело сега Пепи Еврото е обявен за международно издирване.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране