14.03.2023 | 11:13
Софиянци измислиха как да заобиколят скъпите яйца от магазина
Масово се купуват кокошки-носачки

Жители на София масово купуват кокошки-носачки за яйца, предаде БГНЕС. Целта на търсенето на птиците е да се премине към собствено производство. Преди Великден се очаква ново поскъпване на яйцата, а при собственото отглеждане – в зависимост от фуражите и допълнителните храни, себестойността на едно яйце идва дори под 0.10 лв., казват експерти.

Качеството на домашната продукция обаче няма и нотка на сравнение с това в магазина, казва Биляна Иванова – собственик на малък кокошарник с 10 кокошки-носачки в столично село.

„Купих кокошките още като ярки, през ноември миналата година. Живеят в специално изграден за целта кокошарник. Със съпруга ми преценихме, че двете ни деца – на 2 г. и на 5 г., заслужават да отраснат с качествена храна“, казва жената. Четири месеца по-късно кокошките проносили, като средно една кокошка снася по едно яйце на два дни, а понякога – в зависимост от породата, и по-често.

В столицата намаляват пазарите за животни – имаше такъв на Подуене, но сега остана само този в Горна Малина – моите животни са оттам, казва Иванова. „В момента цената на ярка (млада женска кокошка, която все още не е проносила – бел.ред.), е между 16 и 25 лв. в зависимост от породата. Най-предпочитани са „Ломан Браун“ заради огромната носливост“, допълва Иванова. Тя отглежда и птици от Костинброд – специално селектирана порода, която се отличава с големите размери на животните и яйцата.

„Храня кокошките с най-обикновена смеска от жито, царевица и слънчоглед. През зимата им купуваме и режем марули, зелето също е много полезно за тях. Чувал от 10 кг. смеска за кокошки, която не съдържа ГМО-култури и трупно брашно, струва 10 лв. Допълнително храним птиците със специални витамини на блокчета, които съдържат глина, морски черупки, магнезий, червен камък, черупки на стриди, песъчинки, бирена мая, и други. Отделно, през ден-два ги пускаме да пасат по двора, в който също отглеждаме чиста продукция, и не пръскаме с никакви препарати. Вярвам, че здравото животно създава полезни продукти за нашето здраве“, допълва Иванова.

Тъй като семейството ѝ живее и работи в столицата, кокошките са снабдени със специални автоматични хранилки, поилки и полози за снасяне. „На практика ходим веднъж на 2-3 дни, само за да съберем яйцата, и да им презаредим храна и вода. А децата вече са свикнали да ги галят и гушкат“, казва стопанката. Често и кокошките са първи приятели в игрите на двете й деца. „Знам за приятели, които отглеждат кокошки на тераса на последния етаж на блок в нова кооперация в един от елитните столични квартали“, казва Иванова.

На въпрос не се ли страхува от птичия грип, чиито случаи вече са регистрирани на територията на страната, Иванова коментира, че кокошките ѝ живеят в специално построена къща, не нощуват никога навън, и нямат никакъв досег с чужди птици или животни.

На ден една кокошка консумира по около 100-120 грама храна, което означава, че на ден 10-те кокошки изяждат по около килограм храна, на стойност около 1 лев. Дори и след калкулиране на скъпите витамини за птиците, при пълно пронасяне на всички животни се очаква сегашната бройка от 5 яйца на ден да достигне поне 9. Така инвестицията и в кокошките, и в кокошарника им, напълно се изплаща.

„Въпросът тук не е за пари. А за това, че яйцата винаги са били супер храна. От години у нас в магазинната мрежа се предлагат яйца, обозначени с цифрите от 0 до 3. Въпреки че много българи са наясно, че цифрата 3 индикира яйца от ферми с клетки, а тези маркирани с 0 идват от кокошки, отглеждани свободно, малцина са наясно с действителната разлика между отделните методи на отглеждане. Става въпрос за това, че тези с маркировка „3“ се отглеждат в тесни клетки във ферми, където не могат дори да се завъртят, чупят си крилата и краката от теснотията, често са канибали, преживяват огромен стрес по време на отглеждането си, кълват се една друга до смърт, и всичко това отива в яйцата им. Маркираните с „2“ са отглеждани върху скаров под – често по птицефермите, но те никога в живота си не виждат слънчева светлина, нито пък някога са стъпвали върху трева. Тези с маркировка с номер 1 се отглеждат на открито, а тези с 0 – точно както нашите – на свободна паша, с чиста храна и без лекарства и антибиотици. За тях ЕС ясно посочва, че кокошки, отглеждани свободно, трябва да имат постоянен достъп до зелени площи“, казва стопанката.

Здраво животно няма нужда от антибиотици, категорична е Иванова.

Яйцето се познава по жълтъка – ако той е жълт, животното е хранено предимно с царевица. Ако е по-скоро оранжев или светлооранжев, значи птицата е консумирала семена, но и е била на свободна паша, тоест, намирала си е трева и червейчета, които са изключително полезни за нея.

Тази година Великден посрещаме с изключително наши си яйца, вкусът, – и най-вече качествата им, – нямат нищо общо с тези от магазина, казва Иванова. Категорична, е, че при първа възможност ще разшири стопанството си (държавата позволява нерегистрирано отглеждане на до 50 бр. кокошки-носачки, бел.ред.), и допълва, че в последните години все повече хора се завръщат на село заради възможността сами да отглеждат храната си.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране