13.07.2017 | 0:01
Спецкомисията ще търси къде са парите на НДК
Няколко месеца се провеждат строително-монтажни дейности при НДК, без да има инвеститорски контрол и строителен надзор

Къде са отпуснатите средства на НДК за нуждите на председателството и злоупотребявано ли е с тях ще бъде най-важният въпрос, с който временната комисия на НДК ще се занимава от тук нататък. Това заяви зам.-председателят на на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев. По думите му няколко месеца се провеждат строително-монтажни дейности при НДК, без да има инвеститорски контрол и строителен надзор. Нямало и разрешение за строителна работа.

„Има възложена проверка на външен одит, която е приета с окончателен доклад и изследва провежданите процедури в НДК. Докладът трябва да бъде предоставен на комисията и да се запознаем с изводите. Министър Лиляна Павлова каза, че там се цитират редица пороци по начина, по който са проведени обществените поръчки. На тази база има издадена заповед и доклад на Агенцията за Държавна и финансова инспекция, която също ще бъде поканена, за да разясни как са спазвани правилата за финансова дисциплина и как е управлявано дружеството“, посочи Бойчев. Той цитира отговори на Томислав Дончев и Лиляна Павлова, че са преведени 17 млн. лева. „Това са целеви средства и трябва да бъдат използвани само за нуждите на председателството. До момента информацията, която имаме, сочи, че има приведен само един аванс на изпълнителя“, обясни Бойчев. Според него няма отговор къде са останалите средства и с тях злоупотребявало ли се е, като са се покривали разходи за други дейности на НДК.

Вицепремиерът от служебния кабинет с ресор подготовката на председателството на България на Съвета на ЕС Деница Златева отговори на обвиненията на министъра на културата Боил Банов. За моя мандат няма одобрен нито един допълнителен разход за НДК, още по-малко е взето решение за увеличение на капитала на дружеството, уточни тя във фейсбук.

Междуведомствени работни групи, създадени от Томислав Дончев в частта „НДК“ и от Румяна Бъчварова в частта „Сигурност“, са обобщили всички допълнителни изисквания за ремонтните дейности, осигуряване на сигурността на събитията, оборудването на пресцентъра и допълнителните разходи на НДК, които са били остойностени на 36 млн. лв. „Беше ми изпратен над 50 стр. доклад, който приех за сведение и предадох на министър Лиляна Павлова, която на 8 юни 2017 г. внесе в МС ПМС и РМС за увеличение на капитала на НДК в размер на 28 млн. лв.“, уточни Златева. „Разбирам, че имало одобрени от мен документи за допълнителните разходи. Очаквам ресорния министър да ми ги предостави“, написа във фейсбук Златева. Тя отрича също така да е освобождавала от отговорност Съвета на директорите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране