09.03.2024 | 22:31
Списъкът „Магнитски“ ще бъде допълнен с още българи до края на март
България участва в международни схеми за пране на пари, финансиране на тероризъм и пролиферация, твърди експертката Гергана Йорданова

До края на март САЩ ще публикуват нов списък с българи по глобалния закон „Магнитски“, съобщи в предаването „Говори сега“ на БНТ проф.Гергана Йорданова, преподавател в университета „Джордж Мейсън“, водещ експерт по финансово разузнаване и пране на пари.

Йорданова отклони отговора на въпроса колко и кои са лицата в новия списък. Тя уточни, че последното решение дали списъкът да бъде публикуван сега е на президента Байдън и не изключи това да бъде отложено за следващия президентски мандат. Зависи от натовареността на експертите, които работят по доказателствената част за предложените за санкции лица.

„Откакто съществува глобалният закон, досега е имало само един случай на лице, попаднало в него, след оспорване е било извадено за 3 седмици, но след това е върнато отново“, припомни проф.Йорданова като доказателство, че американските разследващи органи работят много сериозно, преди да публикуват списъка. „Когато едно лице бъде поставено под санкции, това означава, че за него са събрани силни доказателства, които го уличават в престъпленията, за които е санкциониран. Вероятността държавните служители, които работят по този закон, да са сгрешили, клони към нулата“, отбеляза Йорданова.

Тя поясни, че този списък се допълва на всеки 10 дни с чуждестранни граждани, „зависи от темпото, с което работи Бюрото за контрол на чуждестранните активи на САЩ към Министерство на финансите (OFAC)“.

„България участва в международни схеми за пране на пари, финансиране на тероризъм и пролиферация. Доказателство за това, за жалост, е включването на България в сивия списък на държавите с проблеми в борбата с прането на пари. Тя бе включена в този списък през октомври миналата година. Има разписан детайлен екшън-план какво е необходимо да свърши България, тъй като са констатирани редица недостатъци на местното законодателство и на процеса на имплементиране на европейското законодателство в местното. Констатирани са редица слабости в работата на надзорните лица, които трябва да съблюдават превенцията на прането на пари и финансирането на тероризма. Когато българското правителство представи достатъчно убедителни доказателства, че недостатъците са преодолени, вероятно до 1 година България би могла да бъде извадена от сивия списък. Миналата седмица имаше работна среща, на която България представи първите резултати от предприетите мерки съгласно екшън-плана за изваждане от списъка. Резултатите бяха приети положително. Така че процесът на изваждане на страната от сивия списък е вече активиран“, съобщи Йорданова.

„Хората, с които работя и контактувам тук, ги познавам още от работата ми в България. Те не са незапознати с процесите в страната що се отнася до прането на пари и финансирането на тероризма. Тъкмо обратното. Впечатлявам се от конкретните детайли по конкретни оперативни въпроси, с които разполагат. Има един риторичен въпрос, който редовно ми се задава, и той е свързан с тяхното недоумение как е възможно, когато едно лице е публично обявено за свързано с политическа корупция, рекет, непотизъм, връзки с лобистки кръгове, мафия, контролиране на съдебната система, да продължава да заема висша държавна длъжност, да бъде активен участник в обществено-политическия живот и да бъде избиран на ръководни постове в партии ?! Нещо, което не би могло да се случи в САЩ, поради издигнатото в култ върховенство на закона“, каза професор Йорданова.

Най-високопоставеният български гражданин, а отскоро и лидер на ДПС, от списъка „Магнитски“ е Делян Пеевски. Тази сутрин, пак по БНТ, близкият до ГЕРБ коментатор Георги Харизанов изкара санкционирането на българи от САЩ като лична амбиция на предишната посланичка Херо Мустафа. „Реши да се прави на мъж, добре, че се пръждоса от България“, каза той.

Санкционираните у нас по глобалния закон са Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков, Владислав Горанов, Румен Овчаров, Николай Малинов, бившите директори на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов и Александър Николов.

Санкциите предвиждат блокиране на активите им по света, забрана за влизане в САЩ, както и санкции за онези, които продължават да им сътрудничат.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране