07.02.2024 | 11:26
Тъкър Карлсън ще интервюира Путин
Водещият казва, че американците имат право да знаят всичко за войната, в която са замесени

Тъкър Карлсън ще бъде първият западен журналист, който да интервюира руския президент Владимир Путин на четири очи, откакто започна пълномащабната инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Във видеоклип, публикуван в X, познат доскоро като Twitter, телевизионният водещ казва, че иска да направи интервюто, защото „американците имат право да знаят всичко за войната, в която са замесени“. Все още няма коментар от Кремъл.

Посещението на 54-годишния журналист в Москва беше широко отразено в руските държавни медии, като почти непрекъснато се показваше всяка негова стъпка. „Очевидно е, че има рискове при даването на подобно интервю, така че го обмисляхме в продължение на много месеци“, каза Карлсън във видеото с анонса си. Той добави, че сам е платил за пътуването до Русия и е искал да направи интервюто, защото „повечето американци не са информирани“ за конфликта, който „прекроява света“. това бе индиректно обвинение към основните медии.

Откакто е започнала войната в Украйна, казва той, западните журналисти са интервюирали многократно украинския президент Володимир Зеленски, когото преди това са наричали „диктатор“. Но това са „пиперливи сесии“, целящи да засилят искането на Зеленски САЩ да се включват все повече във войната, смята Карлсън. „Това не е журналистика – това е правителствена пропаганда.“

Междувременно „нито един западен журналист не си е направил труда да интервюира“ Владимир Путин – каза Карлсън.  Стив Розенберг, редактор на Би Би Си за Русия, публикува, че Би Би Си е „подала няколко молби до Кремъл през последните 18 месеца. Винаги сме получавали „не“.

Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна опустоши страната и нейния народ. Организацията на обединените нации заяви, че руските сили са отговорни за изнасилванията, „широко разпространените“ изтезания и убийствата в Украйна.  След незаконното превземане на Крим през 2014 г. Русия анексира още четири региона на Украйна. А Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на Владимир Путин, обвинявайки го във военни престъпления и незаконно депортиране на деца от Украйна в Русия.

На територията на Русия журналистите са подложени на изключителни ограничения за отразяване на събитията – на медиите е забранено да наричат това „война“: трябва да се нарича „специална военна операция“.

Руските държавни медии се радват на посещението на Тъкър Карлсън. Вътре във внимателно режисираната телефонна връзка на Путин, Тъкър Карлсън е открит защитник на Русия от началото на войната. Точно преди нахлуването на Русия той заяви, че „омразата към Путин се е превърнала в основна цел на американската външна политика“, но призова зрителите си да се запитат защо.

„Путин наричал ли ме е някога расист? Заплашвал ли е да ме уволни за това, че не съм съгласен с него?“ Карлсън заяви, че руските войски са започнали да се струпват на границата с Украйна. „Това са справедливи въпроси и отговорът на всички тях е: Не. Владимир Путин не е направил нищо от това.“

След като Русия нахлу в страната, той леко промени тона си по време на друго предаване, като каза: „Владимир Путин започна тази война… Той е виновен за това, което виждаме тази вечер в Украйна“.

Кога точно ще се състои интервюто, не е ясно, но Карлсон заяви, че то ще бъде качено на живо и без редакция в профила му в X. Елон Мъск, който е собственик на платформата, „обеща да не потиска или блокира интервюто“, пише BBC.

Карлсън беше един от най-рейтинговите водещи на американската кабелна телевизия – но миналата година внезапно напусна Fox News.

Докато работеше в американската мрежа, неговите предавания често определяха дневния ред на консерваторите, а оттам и на Републиканската партия.

Той имаше огромно влияние като водещ на късно вечерно политическо токшоу между 2016 и 2023 г. и оттогава стартира предаване по X.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране