29.06.2019 | 13:11
Цирковете за субсидиите ги прави ДПС
От движението най-вероятно са очаквали поне отчасти да заменят т.нар. „патриоти“ във властовата конфигурация, но не им се е получило

Всички наблюдатели очакваха, че партиите няма да гласуват изведнъж субсидии от 1 лв., защото те си дадоха сметка, че това е не е добре за техния живот и просперитет. Това заяви политологът проф. Евгений Дайнов пред БНР.

„Цирковете в последните 1-2 дни идват от другаде – ДПС бяха убедени, че ще получат нещо важно от ГЕРБ (което не е субсидията). Явно нещото не го получиха и затова започнаха да пишат отворени писма на ГЕРБ, да им се подиграват и да ги предизвикват… Аз подозирам, че това, което са помислили, че ще получат, е парче власт някаква. Както направиха по времето на Орешарски. Де факто ДПС иззе крачка по крачка от Орешарски цялата власт в онова управление”, обясни ситуацията той.

Проф. Дайнов изказа предположение, че не е било допуснато подобно нещо и затова сега ДПС си отмъщават на ГЕРБ. И че ДПС най-вероятно са очаквали поне отчасти да заменят т.нар. „патриоти“ във властовата конфигурация, но не им се е получило.

По отношение на т.нар. „надцакване“ между партиите – коя ще предложи по-ниско ДДС – за хляба, за лекарствата, за книгите, Дайнов коментира:

„Аз мисля, че цялата работа отново тръгва от ДПС. Лично Пеевски, за когото се чудехме къде е години наред, го внесе. ДПС се опита да направи танц в две стъпки. Първа стъпка – да се заяви като социална партия, партия на бедните, с което да издърпа черджето от краката на БСП. И след това се опитаха на тази основа да се намърдат във властта по някакъв начин. Това беше стартът на опит за скок във властта на ДПС. Този скок очевидно е пречупен и затова те, от една страна, си отмъщават на ГЕРБ. От друга страна, Бойко Борисов затвори темата за ДДС-то “.

Политологът изтълкува думите на Борисов, че Цветанов не е в ГЕРБ и сравнението на бившата си дясна с ръка с Виденов и с Местан, така: „Тук важна е репликата за Местан. Тази реплика разшифровам така – Бойко Борисов съобщи, че Цветанов се е опитал да му отмъкне партията, срещу което изхвърча от всички постове. При Борисов не е задължително да има връзки с действителността…“.

Дайнов определи, че Борисов е достигнал до логичния завършек на модела власт, който гради от доста години. „Първо, беше целта му да преодолее разделението на мафията и той да я контролира чрез различни хора. Тръгнеш ли да събираш властта на едно място, неминуемо се оказваш в положението тя да е събрана в тебе. Да няма вече на кого да вярваш… Изведнъж се оказва, че ти си властта“, обясни политологът. Той поясни: „Борисов играе типично диктаторската сценка „Аз и моя народ“, общува се директно с народа, а това има и своите предизборни измерения“.

Според Дайнов големият проблем на Борисов е, че повечето кметове са тежко корумпирани и тежко бандитизирани. Всеки 10-и е удрян ей така за назидание – та може и повечето да не искат да се кандидатират.

По повод на БСП и лидера на партията, Дайнов коментира, че Корнелия Нинова още отначало се опита да копира определени черти на поведение на Борисов. „Не забравяйте нейното преклонение пред Виктор Орбан, който не е спирал да прави такива популистки неща. Но Нинова няма този усет на Борисов. Още повече, в България има вече един Бойко Борисов“, посочи политологът. Той изтъкна, че Нинова след „умния печеливш ход с кандидатурата на Радев за президент, прави единствено грешка след грешка – поредица от грешки”. Нищо чудно и да няма пари, а избори сложно се правят без пари, отбеляза Дайнов.

Съдбата на „Обединени патриоти”, според Дайнов, е била очертана още на европейските избори. „ВМРО, като най-стара и опитна партия, изфинтира и обра националистическия вот. ВМРО се напомпа със самочувствие от евроизборите и не би отстъпила с лекота власт точно на ДПС”, смята той.

Пиар специалистът Нидал Алгафари пък коментира, че темата за намаляването на партийните субсидии не е зациклила, а точно обратното. „Борисов и ГЕРБ вкараха всички партии в един спор, в който единствен печеливш е ГЕРБ, и оставиха другите партии да се дърлят за малкото кокалче. Ако БСП се договорят с другите партии за по-висока от 1 лв. субсидия на глас, ГЕРБ печелят. Ако не се договорят, ГЕРБ пак печелят – те са във властта и винаги ще имат този финансов ресурс, с който да си помогнат на избори. С този ход Бойко Борисов остави другите да се гърчат”, е мнението на експерта.

„Лупингите на ДПС си ги обяснявам по-скоро като поведение на малко дете. Дали 1 лв, или 0 лева – е едно и също. Всички знаем за „обръча от фирми“, които ще направят всичко тази партия да съществува“, каза още Алгафари. Според него държавната субсидия подпомагаше олигарсите досега да дават по-малко. „Моето лично притеснение е, че нашите олигарси вече не са чак толкова богати, нито чак толкова дашни. И моите опасения са, че може да се наложи външно финансиране от държави, които биха искали да променят външната политика на България“, изказа опасенията си пиар експертът.

По думите му обиколката на Нинова из страната не е предизборна, а предконгресна. „Избори не се печелят само с пари и това са го доказали много формации, които са тръгнали от нулата“, каза Нидал Алгафари. Според него в БСП проблемът не е в парите, а в идентичността. БСП са загубили своята лява идентичност. От социалистическата партия още не можели да обяснят плоския данък, нито влизането ни в НАТО. „Те трябва първо се определят. След това да си намерят достатъчно добри оратори и говорители”, смята пиар експертът Нидал Алгафари.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране