14.03.2024 | 21:04
Вселенският патриарх Вартоломей ще оглави опелото на Неофит
Той ще пристигне със своята делегация от Истанбул

„Според траурното заседание, което днес имахме, утре от 9:00 ч. ще бъде изложено тялото на патриарха за поклонение в Св. Александър Невски, където ще бъде през целия ден.

В съботния ден от 9:30 ч. ще започне и заупокойна Света литургия, която ще бъде отслужена от Светия синод на българската православна църква. След като приключи и Светата литургия ще бъде извършено и опелото, което ще бъде възглавено от Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей, който ще пристигне със своята делегация от Истанбул. Това заяви Западно и Средноевропейски митрополит Антоний в ефира на „Още от деня„.

„Ще има и траурна процесия, при която от храм-паметникът Александър Невски до митрополитската катедрала Св. Неделя ще бъде извършена процесия с тялото на българския патриарх Неофит. След това, както и той е пожелал, ще бъде погребан до гроба на Екзарх Йосиф в предверието на храма Св. Неделя, където се намира сега и гробът на Екзарх Йосиф“, каза още той.

Митрополит Антоний обясни и какви са правилата, които е определил Светият синод, за да бъде избран наследник на патриарх Неофит.

„Според устава на Българската православна църква в 7-дневен срок Светият синод трябва да се събере, за да избере наместник-председател, който има задачата да организира, проведе и избере Български патриарх и Софийски митрополит“, коментира Западно и Средноевропейски митрополит Антоний.

Петък и събота са Дни на национален траур в памет на патриарх Неофит.

По думите му патриарх Неофит оставя своята ярка следа, който е пример за смирение и търпение.

„Бог да прости Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Наистина голяма е мъката и болката в сърцата на всички православни българи, защото се разделяме със своя духовен водач. Ангелът на родната ни църква. Той е пример на носенето на кръста, който Бог и църквата му възложиха. Това смирение, което имаше той, в контекста на съвременното общество е много нужно на всички нас, защото живеем в много размирни времена, имаме нужда от това търпение, за да оценим всичко онова, което имаме“, каза още митрополит Антоний.

Митрополит Антоний изтъкна, че патриарх Неофит винаги е учил своите ученици на любов към Бога.

„Дълбоко в себе си съм изпитвал голяма почит и любов пред Негово Светейшество. Той носи до последния си дъх кръста на родната ни църква, за да я съхрани единна. Той доказа, че може да бъде обединител“, обясни още митрополит Антоний.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране