10.04.2015 | 12:54
Излъгали затрупаните от хотела, че имат 30 мин. за бягство
Били са нарушени всякакви правила за безопасност

Изцяло са били нарушени правилата за безопасност при разрушаването на хотел „Вероника“, заяви инж. Иван Иванов, директор на Инспекцията по труда във Варна.  Рухналият хотел отне живота на четирима работници.

„С цялата тежест на трудовото законодателство ще се отнесем към всички отговорни физически и юридически лица, ангажирани с етапа на строителството. Проверките на трудовата инспекция продължават – ще бъдат проверени всички участници в етапа на строителство – възложител, главен изпълнител, подизпълнители. Проверки се извършват и от други институции“, допълни инж. Иванов.

Към момента е установено, че загиналите работници е трябвало да напуснат обекта с края на работния ден в 17.00 часа. По разпореждане на работодателя обаче, те са били вкарани отново, за да извършат по механичен способ разрушаване на носещи колони и асансьорни шахти.

Работниците са били уведомени, че дори и да започне срутване на сградата, те ще имат 30 минути да напуснат. Един от тях е стоял на входа на хотела и е наблюдавал сигналите, които се подават от сина на собственика дали е започнало срутване на сградата, за да се изнесат. Те са предположили, че това срутване ще продължава и няма да доведе до такива последствия, посочи инж. Иванов. Той потвърди, че загиналите не са имали договор с никой от юридическите субекти на територията, където се е извършвало разрушаването.

Те са били наети от физическо лице, което в края на всеки ден е заплащало определена сума на всеки един от работещите. Това физическо лице ги е водило до обекта с транспортно средство и ги и е прибирало”, каза още инж. Иванов.

За работата в деня на злополуката е установено, че работниците са имали за задача да добиват стомана от разрушения хотел „Мираж” чрез ръчен способ на разрушаване на стоманобетонните откъснати конструкции, които са били паднали. Чрез това разрушаване те са вадили желязото и са го складирали в контейнер.

След като е издадена заповед от координатора по безопасност на строежа и е запознат техническият ръководител, отговорен за обезопасяване на периметъра, на лицата е било разпоредено да напуснат територията на хотел „Вероника”. Възникнал е обаче спор между ръководителя и собственика на фирмата – подизпълнител, относно пребиваването на лицата в обекта.

Изяснено е, че този спор е бил свързан именно с недопускане на хора в обекта, но по разпореждане на собственик или работодател – това по документи ще се изясни, е било разпоредено на петима работници да влязат и да започнат къртене и рязане на определени колони и асансьорни шахти в хотела.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране