08.03.2024 | 9:35
Прегрупиране: Свидетелите на Гешев преминават към Сарафов
Любена Павлова е обърнала показанията след смяната на главния прокурор

„Играта продължава – прегрупираме се.“ Репликата е на настоящия изпълняващ функцията главен прокурор Борислав Сарафов. Произнесена е в особен контекст – миналата пролет, когато той беше заместник на Иван Гешев, докато последният оглавяваше държавното обвинение. До колата на Гешев тъкмо беше избухнало самоделно устройство, впоследствие политическите му покровители от ГЕРБ и ДПС поискаха оставката му и сложиха края на кариерата му.

Верният му дотогава съратник Борислав Сарафов вече даваше индикации, че ще се обърне срещу него (както се случи). Но докато все още течаха турбуленциите и Гешев още не беше отстранен, се появи запис на разговор между двамата. В него Сарафов се кълнеше в приятелство на формалния си началник и описа трусовете в прокуратурата като „прегрупиране“.

Прегрупирането вече е факт. И не се изразява само в преместването на политическото благоволение на ГЕРБ и ДПС от Гешев към Сарафов, което беше видимо от действията на ВСС още тогава. Приближените някога до Гешев също се преместват в лагера на сегашния и.ф. главен прокурор.

Само това може да е обяснението за поведението на един от основните свидетели, които миналата година служеха на Иван Гешев да уличи Сарафов. Става въпрос за бившата съпруга на Петьо Еврото – Любена Павлова, която твърдеше, че е виждала как бившият шеф на следствието е вземал подкупи от мъжа ѝ.Към днешна дата изглежда, че Павлова си е променила мнението и разказът й вече е друг – че е била принуждавана от Гешев да свидетелства срещу заместника му.

Ключът към всичко се оказва в онова разследване за принуда, започнало през май 2023 г. в Софийската районна прокуратура (СРП) срещу бившия следовател Петьо Петров-Еврото. Още от първия момент то взема на прицел трима прокурори: Борислав Сарафов, шефката на градската прокуратура Илиана Кирилова и нейната предшественичка Емилия Русинова. Те са уличени от различни свидетели като чести посетители на ресторант „Осемте джуджета“, където били възнаграждавани с различни суми в евро за работата, която вършели за Петьо Петров.

Сега, 10 месеца по-късно, картината е различна. Уличавалите обилно Сарафов сега се отричат от показанията си. По информация на „Капитал“, потвърдена от трима независими източници, различните свидетели твърдят, че разпитите им са били или „фалшифицирани“, или че информацията, която са давали, е била в резултат на натиск и упражнена спрямо тях принуда от бившия главен прокурор Иван Гешев. Целта му била да отмъсти на заместника си „предател“, който се обърнал срещу него.

Сега по това досъдебно производство работи вече съдия Даниела Талева, назначена за ad hoc прокурор, който разследва евентуални престъпления на главния прокурор и неговите заместници. Разследването конкретно на този случай обаче изглежда пред провал, тъй като свидетелите се отмятат от показанията си. Част от тях казват неофициално пред „Капитал“, че са били принуждавани да уличават Сарафов. И въпреки конкретните им твърдения през 2023 г., че са го виждали да получава определени суми в десетки хиляди левове, това през 2024 г. се оказва „невярно“. Част от тях назовават и кой ги е принуждавал за такива показания пред районната прокуратура, която миналия май се е занимавала със случая. По думите им Иван Гешев е инициирал това разследване и тогава като главен прокурор „много неща зависеха от него“.

Извъртането им на 180 градуса – в уличители на Гешев, след като Сарафов оглави прокуратурата, е пряко доказателство за споменатото в изтеклия запис прегрупиране. Самата промяна на показанията обаче повдига въпроса кога и в чия полза те не отговарят на истината – преди или сега. Този развой е илюстрация как се ръководят (или дирижират) разследванията, които засягат висшите етажи на прокуратурата и които по един или друг начин имат отношение към мрежите на брокерите на влияние Петьо Еврото и разстреляния през февруари Мартин Божанов-Нотариуса.

По времето на Гешев: свидетелите и техните показания

Разследването в СРП срещу Петьо Еврото, което днес е основното „бойно поле“ на Гешев и Сарафов, започва по спешност. През май 2023 г. ГЕРБ и ДПС вече са дали сигнал на ВСС, че Гешев трябва да бъде уволнен (точно както беше назначен), а срещу него се е изправил Борислав Сарафов, който тогава обясни, че прокуратурата е влязла в терена на политиката.

Дотогава държавното обвинение не обръщаше никакво внимание на скандала „Осемте джуджета“, а когато все пак беше питан дали няма да провери случая, бившият главен прокурор Гешев отговаряше, че ще проверяват „и десетте малки негърчета“.

От документите по делото, с които „Капитал“ разполага, става ясно, че по разследването срещу Еврото свидетелите са трима: бившата му жена Любена Павлова, Димитър Спасов – известният като Митко бивш собственик на „Делта гард“, и адв. Велимир Атанасов (близък приятел на Нотариуса и шефката на СРП Зартова). В показанията си (дадени още в деня на образуване на разследването) Любена Павлова разказва за „бизнеса“ на бившия си съпруг с изнудване с незаконни записи, както и подкупване на магистрати. Уличени като чести посетители на „Осемте джуджета“ са Борислав Сарафов и Емилия Русинова, които по думите на Любена получавали от Еврото десетки хиляди левове възнаграждение за услугите си: „20, 30, 50 или 100 хиляди лева“.

Каратиста добавя към кръга на Еврото и настоящата градска прокурорка на София Илиана Кирилова, както и сина й, работещ в ДАНС. Спасов също твърди, че е виждал в ресторанта „Осемте джуджета“ и Сарафов. Основният разобличител в едноименното разследване на АКФ Илия Златанов също е заявявал публично, че е виждал Сарафов в заведението на бившия следовател.

Любена Павлова: „Времето за истината настъпва“

Към днешна дата това разследване е сред сигналите при ad hoc прокурора Даниела Талева. Миналата година СГП, която е компетентна да разследва магистрати, отмени като незаконосъобразно повдигнатото от Софийската районна прокуратура обвинение срещу Петьо Еврото за принуда. С тази маневра обвинителите от СГП на практика слагат кръст на цяло производство и отказват да проверяват истинността на свидетелските показания, които уличават в корупция включително изпълняващия функциите шеф на обвинението.

В края на февруари стана ясно, че специалният прокурор разследва Сарафов за връзки с Петьо Еврото, а първоизточникът на въпросното разследване е делото от районна прокуратура.

Проблемът обаче възниква, когато същите свидетели от досъдебното производство в районна прокуратура трябва да бъдат разпитани наново от ad hoc прокурора. Но те вече твърдят коренно различни обстоятелства. Пред „Капитал“ единият от тях обясни, че показанията му, които станаха публично достояние след смъртта на Мартин Божанов-Нотариуса, всъщност били „фалшифицирани“. Друг пък каза, че бившият главен прокурор е принуждавал „с различни способи“ да се дават определени показания.

„Капитал“ се свърза с Любена Павлова, чийто разпит от май 2023 г. пред СРП вече от седмици се цитира в медиите. На въпрос наистина ли е променила показанията си и вече не твърди, че е виждала как Борислав Сарафов взема пари от бившия ѝ мъж, тя поиска време да помисли, след което коментира, че „времето на истината настъпва“. Павлова отказа да разкаже официално какво е говорила преди година и сега в качеството си на свидетел. По неофициална информация обаче именно тя твърди, че Иван Гешев е „човекът, който я е принуждавал“ да уличи Сарафов.

На въпрос дали това се е случвало самият Гешев отговори лаконично по телефона „глупости“ и отказа да коментира темата.

Тук обаче има ключов момент. Павлова разказваше публично, че Петьо Еврото е корумпирал магистрати, а Борислав Сарафов бил редовен посетител в „Осемте джуджета“ след разпита му в прокуратурата миналата година. Тя даде интервюта за Антикорупционния фонд и за предаването „Евродиков“. И дължи отговор и за тези изяви ли я е принуждавал Гешев.

И ако бившият главен прокурор е имал възможност да упражнява принуда върху свидетели, дали това не важи и за настоящия изпълняващ функцията.

Делото срещу Еврото и Любена

От фактите по „прегрупирането“ изглежда, че нито един от двата сценария не може да бъде пренебрегнат.

Докато Любена Павлова свидетелстваше срещу Сарафов в прокуратурата на Гешев, тя нямаше качеството на обвиняем. След рокадата на върха обаче въпросното досъдебно производство срещу Еврото отива в СГП и свидетелката срещу назначения за и.ф. главен прокурор Любена бързо става обвиняема заедно с изчезналия й бивш съпруг. Разследването водено за принуда срещу Еврото се префасонира в обвинение по казуса на Илия Златанов в разследването „Осемте джуджета“ за превземането на бизнеса му. Еврото и Любена стават обвиняеми за вещно укривателство.

Тук изниква и въпросът: какво се случва с това производство в настоящата ситуация, която Павлова вече се отказала от показанията си срещу Сарафов? Пред „Капитал“ от СГП обясниха, че делото „всеки момент ще бъде вкарано в съда“. Оттам обаче допускат, че случаят може да се спихне. „Ако съдът ни върне делото, защото Петьо Петров изчезна и не е имал средства за защита, каквито трябва да има всеки обвиняем, ще трябва да започнем отначало“, обясняват от градската прокуратура. Подобен сценарий би облагодетелствал и обвиняемата Павлова.

Веществените доказателства

Че в прокуратурата има сделка, изглежда ясно. Основният въпрос е кога е сключена и кои са страните в нея. Едната възможност е разследването в СРП срещу Еврото и Сарафов наистина да е било скалъпено под давление на Гешев. Другата е обвинението под ръководството на Сарафов да ги оневини, търгувайки показанията срещу него с производствата срещу тях.

Има известен шанс ситуацията да се проясни от веществените доказателства, иззети от къщите на Петьо Петров в България и Гърция, както и от ресторантите „Осемте джуджета“ и „Келари“, където се твърди, че той е изнесъл дейността си в първата половина на 2023 г., преди да изчезне. По данни от СРП в тях е имало флашки, компютри, хард дискове и прокурорски постановления.

Всичко това обаче все още се намира в СГП под ръководството на Илиана Кирилова (уличена в началото на разследването, че е посещавала Еврото). Доказателствата още не са пристигнали при специалния прокурор Талева. А и да пристигнат, изобщо не е ясно дали ще са в цялост.

На този етап изглежда, че сътресенията, произтичащи от едни и същи свидетели, в крайна сметка може да изперат всички замесени. И след „прегрупирането“ всичко да си продължи постарому.

Капитал

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране