17.01.2024 | 17:10
Домусчиев си изми ръцете с екипажа за кокаина на кораба му „Верила“
Видно е, че компанията няма никаква вина. Надявам се задържаните да получи своите присъди, обяви Кирил Домусчиев

Видно е, че компанията няма никаква вина. Това заяви Кирил Домусчиев, председател на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), относно кокаинът на кораба „Верила“. Той обясни, че корабът не е бил конфискуват и скоро ще бъде освободен.

Кирил Домусчиев хвърли светлина и върху казуса „Руен“

„Корабът “Руен” за съжаление е пленен от пирати, искат откуп, водят се разговори, от една страна ни помага българското правителство и МВнР и търсим съдействие от всякакви международни организации и държави. Сомалийски пирати искат откуп, а не хути. Искат само пари, няма други искания“, обясни той

По думите му те знаят къде е корабът. “За съжаление военните фрегати не посмяха да се намесят заради риска за човешките животи, което най-вероятно е правилно”, добави Домусчиев. Той уточни, че има сформиран екип от преговарящи. “На дневен ред е как да освободим “Руен” от пиратите”, съобщи той.

Домусчиев поясни, че корабът е трябвало да качи въоръжена охрана на борда, но са го делели 12 часа от това. Именно в този период пиратите са се качили на кораба. Той уточни, че по тяхна информация моряците са добре и са здрави.

Домусчиев коментира и случая с кокаина, намерен на борда на кораба „Верила“. Българският кораб „Верила“, собственост на Параходство „Български морски флот“ беше задържан в ирландското пристанище Фойнс и местните власти го разследват за предполагаем трафик на наркотици.

“На корабите по света на различни корабособственици, масово се търсят варианти от криминални структури и варианти, тъй като е ясно, че наркотиците се превозват по море. Това не е нито първият, нито последният случай със световното корабоплаване, където е използван кораб на дадена компания от криминални елементи, които за радост за задържани и се надявам да получат своите присъди”, коментира Домусчиев.

Той уточни, че се въздържат от коментари по темата, защото в момента се води следствие, но увери, че те оказват пълно съдействие по случая

“Корабът ще бъде освободен, всичко друго са спекулации. С освобождаването на кораба е видно, че компанията няма никаква вина, тъй като ако компанията имаше вина, корабът щеше да бъде конфискуван”, поясни той и уточни, че според него корабът ще бъде “освободен всеки момент”. Домусчиев каза, че в момента текат и вътрешни проверки.

Но как кокаинът се озова на ирландското пристанище?

Корупция в пристанищните власти или връзки с ирландската мафия? Това заподозрява „Айриш Сън“ в своя статия. Според медията шест стандартни инспекции е минал корабът „Верила“, който бе арестуван в Ирландия, преди митничарите да открият огромен товар от кокаин на борда му.

Постоянното движение на кораба между Южна Америка и Канада възбудило интереса на митническите власти.

Разследва се и връзката с ирландски кланове на територията на Канада

В Канада се намира Кинахан, или „Семейството“ – една от най-големите ирландски банди.

Общинският съветник от Лимерик Емет О’Брайън твърди, че още преди 5 години е подал сигнали, че бреговете на Ирландия са „пълни с кокаин“. Никой обаче не реагирал.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране