02.02.2023 | 20:44
Наистина ли семейни фирми на пиарката не източват Народния театър?
Търговските дружества на дъщерята на Велислава Кръстева – Ния, дълги години усвояват пари от ДПС

Прословутата дребна интригантка Велислава Кръстева, подвизаваща се в момента като „пиар“ на Народния театър „Иван Вазов“, се оказа и патологичен лъжец. За възрастната дама, която забърка най-зрелищния скандал в историята на институцията, фактите очевидно нямат никакво значение, когато трябва да се измъкне от трудни въпроси за евентуални нейни финансови афери.

Миналата седмица уволненият вече министър на културата Велислав Минеков обяви, че Велислава Кръстева източва Народния театър. Това ставало чрез фирма „Инфлуенсър.бг“, която се води съсобственост на дъщеря й Ния Коцева. „Как дъщерята е стъпила в театъра – не знам“, отбеляза с учудване Минеков. На въпрос на БТВ откъде знае тези подробности, щом не фигурират в одитния доклад на министерството, бившият министър отговори, че не е получил документи за тях, но ги знае от „други източници“, включително и от театъра.

Шокирана че е хваната отново в крачка за тайния й бизнес, „пиарката“ избълва обяснения, които нямат нищо общо с реалните факти. „Това е долна клевета – дъщеря ми никога не е имала и никога няма да има договор с място, в което работя. Няма такъв договор, нито е имало намерение да има. А това, че Минеков клевети – ще решим на съответното място по съответния начин“, отговаря тя на питане на онлайн изданието „Сега“. Кръстева очевидно плаши Минеков със съд. Същия театър тя изигра и преди няколко години, когато медии я уличиха, че именно тя е заплашвала генералния директор на БНР Светослав Костов да уволни репортерката Силвия Великова, защото отразявала неправилно протестите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор. Тогава въпросните заплахи си останаха само заплахи, което вероятно ще се случи и сега. Защото въпреки вродената си ограниченост и последвала трайна необразованост знае, че дори и при иницииран от нея при съдебен процес ще бъде разобличена и уличена в лъжи.

Кръстева твърди, че „дъщеря ми никога не е имала и никога няма да има договор с място, в което работя“. Тук веднага изниква въпросът как тогава Ния Коцева 5 години беше сътрудник в Брюксел на евродепутатката от ДПС Филиз Хюсменова? Сама ли депесарката Филиз избра дъщерята на тогавашната партийна пиарка за водещата се за „престижна“ служба „сътрудник на евродепутат“? Или работата бе уредена от когото трябва? Самата Коцева се хвали в абсурдните си биографии в платени публикации и тв участия, че се е занимавала с „политика“ в Брюксел. А истината е, че тя просто е поддържала профилите на евродепутатката в социалните мрежи.

Чрез фирма „Франк стратиджикс“ Кръстева и дъщеря й са съорганизатори на множество събития на младежката организация на ДПС, когато неин председател бе настоящият евродепутат Илхан Кючюк. За финансираните от ДПС събития има обилна информация на партийните сайтове и Фейсбук страниците им. Двамата очевидно развиват „сериозен бизнес“ с парите на ДПС, защото за отплата именно Кръстева пусна слуха, че „Доган сменя Карадайъ с Илхан Кючюк, защото много го харесва“…Абсурдната новина бе обилно промотирана в жълт „трактористки вестник“ и стана повод за дребни вълнения в ДПС. И като „пиар“ на Народния театър, Кръстева присъства на платени от АЛДЕ мероприятия на Кючюк – удостояването му със званието „доктор хонорис кауза“ в македонски университет, както и на депесарски дамски форум в Арбанаси.

През 2015 г., същата фирма ангажира и преподаватели от СУ „Св. Климент Охридски“ да се справят с говорните дефекти на Мустафа Карадайъ. Именно тогава „пиарката“ шокира учените, защото нарича шефа си „заекваща безгласна буква, от която не зависи нищо в ДПС“.

Първа страница на сайта на другата семейна фирма – „Инфлуенсър.бг“ уличава в лъжа „пиарката“ на Народния, защото става ясно, че медийната и пиар агенция „Аргент“ е неин клиент. Дълги години, като пиар на ДПС Кръстева работи с „Аргент“. Вероятно срещу комисиона, агенцията участва в разпределянето на парите за медии на ДПС по време на избори. Именно с нея, медиите сключват договори за предизборна агитация. В рубриката „Какво казват клиентите“, от „Аргент“ мощно хвалят фирмата на дъщерята на пиарката, с която уж нямат нищо общо…: „Резултатите, които постигнахме заедно за 5 дни, не могат да се равняват с нищо, което сме опитвали до момента в дадената медия. Изключително добре организирани и винаги в срок за кратко време показаха, че са хора, на които можем да разчитаме и за в бъдеще“…

Колко обществени средства усвоиха фирмите на пиарката?

Дъщерята на Велислава Кръстева – Ния Коцева, е собственик или съдружник в няколко фирми, една от които е „Инфлуенсър БГ“. През ноември, в разгара на скандала със Сашо Морфов и надрасканите врати, сайтът Bird публикува информация от държавния регистър СЕБРА, че две фирми на Коцева са получили общо 82 500 лв. държавно финансиране за пиар услуги. Това са „Франк Стратиджикс“, взела пари от Агенцията по геодезия, картография и кадастър и от Министерството за Българското председателство на ЕС. „Инфлуенсър БГ“ пък е получила общо 20 200 лв. от Министерство на икономиката и от Национален фонд – Кохезионен и структурни фондове. Отделно от това „Инфлуенсър БГ“ усвоява пари по европрограми (10 000 лв.) и е получила близо 16 000 лв. коронасубсидии.

Рикошет.орг

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране