02.02.2024 | 17:31
Прокуратурата аха да обвини Мартин Нотариуса, но го разстреляли
Сигналът за екзекуцията на Божанов е подаден с 50 минути закъснение
Иво Илиев

Било е въпрос на време прокуратурата да повдигне обвинение на Мартин Божанов-Нотариуса, каза днес зам.-градският прокурор Иво Илиев на пресконференция в МВР.

Той разказа, че в Софийската градска прокуратура се води едно досъдебно производство по отношение на дейността на Божанов. „То се касае за имотни измами, пране на пари от тези измами и принуда по отношение на съдии, гледали граждански дела, по които има някакъв интерес“, обясни прокурорът.

И допълни, че Божанов не е бил привлечем като обвиняем, защото разследването не е приключило. Производството било на самия си финал, но по стечение на обстоятелствата вече няма как да се търси отговорност от Божанов.

Прокурорът отказа да даде подробности по това разследване, защото щял да му попречи, но уточни, че по него са присъединени и записи, предоставени от Антикорупционния фонд, както и от Ивайла Бакалова.

Официалният сигнал до МВР за убийството на Мартин Божанов – Нотариуса е бил подаден едва 50 минути след момента на стрелбата – въпреки че е имало преки свидетели на престъплението.

Обаждането до телефон 112 е направено от съпругата му Гергана Божанова, която преди години е била назначена за служител на ГДБОП със съмнителен конкурс.  Очевидците на убийството в Горна баня не са сигнализирали органите на МВР, твърди директорът на СДВР Любимир Николов.

Записи от камери показват, че стрелбата е станала около 19:20 ч. на 31 януари, докато сигналът до телефон 112 е подаден след 20 ч.

Полицията провежда обиски във връзка със смъртта на Божанов, при които са открити документи за негови имоти извън страната. Информацията първо беше съобщена неофициално от БНТ, а след това беше потвърдено и от Николов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране